Svakodnevica 24.06.2019. 14:14. Zadnja izmjena: 24.06.2019. 14:16.

Dobitnica Rektorove nagrade

Petra Furdi: Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu

U veljači 2018. godine Petra Furdi iz Držimurca okončala je svoje formalno obrazovanje stjecanjem diplome magistrice ekonomije na Sveučilištu Sjever u Varaždinu. Mjesec kasnije stiglo je i posebno priznanje - Rektorova nagrada za znanstveno istraživački rad Komunikacije i prakse odlučivanja u timovima. Pisala ga nije ciljano, zbog nagrade ponajmanje ili zbog posebnog interesa za temu, već je to bio rezultat više njenog temeljitog pristupa svakom poslu, pa tako i jednom seminarskom radu koji je njena mentorica, izv.prof.dr.sc. Anica Hunjet uočila u 'poplavi' radova kakve studenti inače pišu.

- Nisam mislila da sam napravila nešto posebno, radila sam marljivo i savjesno, a profesorica me uputila rad proširiti, zbog teme i kvalitete. I tako sam i napravila, sadržajno ga i tematski obogatila istraživanjem. Primjećen je, dobila sam i Rektorovu nagradu – priča Petra kao da je to nešto baš svakodnevno. Zanimljivo je također da ekonomija nije Petrina posebna ljubav oduvijek. U školovanje je, kaže, krenula u sasvim drugom smjeru.

- Išla sam u Osnovnu školu u Domašincu, pa u Držimurcu i na kraju u Maloj Subotici, a onda sam u srednjoj školi odabrala likovnu umjetnost i dizajn. Privukla me zatim poslovna informatika, a kako je to dodiplomski studij s više informatike, programiranja, a manje ekonomije i rada s ljudima, nisam bila zadovoljna. Pa sam upisala i diplomski studij ekonomije. Više volim raditi s ljudima – objašnjava Petra.

Ustrajnost

- Sretna sam jer sam našla brzo prvo zaposlenje, još i sretnija jer sam ga našla u dinamičnoj sredini u kojoj nema dva ista dana, svakog je dana nešto novo u Centru za kulturu u Čakovcu. Nisam čekala da posao nađe mene. Skupila sam hrabrost pokucati na vrata i pitati za program stručnog osposobljavanja. I nakon toga dobila i pravo zaposlenje. Vjerujem da su bili zadovoljni mojim odnosom prema radu, imam naviku slušati što mi se govori, učiti, upijati zanje i ponuđena skustva. U uredu sam šefice računovodstva, iznimno su me lijepo primili u kolektivu. Zbog svog iskustva Petra vjeruje da za mlade ipak ima perspektive i bez 'inozemnih avantura'.

- Mislim da se ugodan život može živjeti i u malim sredinama. I ne mislim da svi dobiju posao preko veze, ja sam primjer tome, može se svoje mjesto pod suncem osvojiti ustrajnošću i radom. Mnogi moji vršnjaci s akademskim obrazovnjem rade nešto sasvim treće od svog zvanja, a čekaju da se pojavi netko tko će reći "a zaposlili ga bumo nekam, makar ne zna..." - konstatira pomalo u ljutnji Petra i nudi svoj recpet za pristup životu:

- Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu, misao je Mahatme Gandhija koja mi je sjajna. Treba početi od sebe -  promišlja vedra, nasmijana djevojka koja je čvrsto uhvatila život svojim rukama. Ima vremena za dobru knjigu, izlazi s prijateljima opustiti se u čavrljanju, kroči stazom korak po korak ustrajno, bez velikih planova koji se malo kome ostvaruju jer misli da je pred njom – cjeloživotno obrazovanje:

- Učim, stalno učim ono što se na faksu ne može naučiti, već samo u životu. I uz opširne teorije, uz literaturu, uz seminare i skupove, praktična su znanja važna. Volim i pisati, najbolje se izražavam tako, kaže nam mlada Držimurčanka.