Svakodnevica 17.04.2017. 11:03. Zadnja izmjena: 17.04.2017. 11:03.

19. izdanje

Pikač i dalje pika bez cenzure

Jedini je humoristično satirični list u Hrvatskoj, ali i jedini u čije se uređivanje političari ne miješaju, iako ga financiraju. Preloški Pikač još je jednom uspješno izbjegao škare mnogih potencijalnih cenzora, pa je prema tradiciji na međunarodni dan smijeha 1. travnja publici predstavljeno njegovo 19. izdanje. U novom je broju Pikač, među ostalim, otkriva novu aferu "Mjesečnice" i što je predsjednica radila u Americi, te donosi detaljni vodič za lokalne izbore.

Novi je broj nastavak dugačke tradicije - Pikač izlazi od 1939., ali zbog različitih društveno-političkih okolnosti neredovito. Ritam se ustaljuje prije desetak godina kad je list preuzela nova ekipa koja ustraje i dalje - "glavnati i neodgovorni" urednik Ivica Beti te (poli)grafički urednici Stjepan Naranđa i Maja Kralj iz studija Vipro.

U stvaranju lista sudjelovalo je tridesetak autora tekstova i pedesetak karikaturista iz cijeloga svijeta. No, mnogi se pod tekstove ne žele potpisati, a među njima su i svećenici, poljoprivrednici, umirovljenici, poduzetnici. Posljednjih se godina broj autora poprilično smanjio. - Na žalost, sve je manje osoba koje se žele okušati u pisanju satire i humora. Pikač je posljednjih godina ostao bez suradnika poput Ivana Haramije Hansa, koji je nekad i uređivao Pikač, Vinka Lisjaka, Paje Kanižaja... Novih suradnika za tekstualni dio nema, pojašnjava Ivica Beti.

Jedan od razloga zasigurno je i to što svi autori rade bez novčane naknade, no uspjeli su se povezati s Hrvatskim društvom karikaturista čiji članovi šalju crteže, pa se njihovom zaslugom u Pikaču mogu pronaći i karikature autora iz Rusije, Irana, Francuske i dr. - Naš suradnik Damir Novak, kojeg zovemo specijalnim izvjestiteljem, promovira Pikač u Bugarskoj, Srbiji i Makedoniji, gdje, na primjer, nema humorističkih listova, pa su tamo njegovi kolege karikaturisti oduševljeni Pikačem, kaže glavni urednik.

Sretan je što svih ovih godina nailaze i na potporu Grada Preloga koji, kaže Beti, pomalo mazohistički odobrava plaćanje troškova tiskanja lista koji se - šali na njihov račun. Pikačovu oštricu u novome broju tako nije izbjegao niti aktualni gradonačelnik Ljubomir Kolarek, čija se karikatura našla na samoj naslovnici. Za ljutnju mjesta nema, kaže - samo zločesti ljudi ne znaju prihvatiti šalu.

Šala i pošalica na predstavljanju 19. Pikača nije nedostajalo, a neki su tekstovi iz prošlih brojeva dobili i svoje uprizorenje - dva su skeča izveli članovi Kazališne scene Kalmana Mesarića - Renato Žerdin i Nikol Petković te Nataša Žerdin i Štefica Kolarić.