Svakodnevica 26.03.2016. 09:50. Zadnja izmjena: 26.03.2016. 09:51.

Ekipa lista "Međimurje" u presretaču

"Posebno tražimo recidiviste, godinama smo na cesti i sve ih znamo!"

"Gospodine, kroz Zebanec Selo ste vozili prosječnom brzinom od 74,87 kilometara na sat. Evo, možete na displeju pogledati video-snimku. Snimali smo vas dvjesto metara. Osim toga, niste bili vezani pojasom i pričali ste na mobitel.", pobrojali su policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec muškarcu iz Varaždinske županije zaustavivši ga presretačem.

"Da, evo, i ja se bavim tehnikom... Tehnika je neumoljiva, nemam kaj reći.", kazao je mirno gledajući snimku svoje vožnje Varaždinec. Kako su išli u istom smjeru, izašli su mu u susret te otišli s njim da podigne novac na bankomatu u Selnici. Kazna mu je stoga, zbog plaćanja na licu mjesta, prepolovljena.

 

Posebna obuka za specijalno vozilo

Bilo je to u četvrtak, 10. ožujka, kad je diljem Međimurja provođena operativna akcija Brzina. Povećan je broj poginulih u Međimurju i Hrvatskoj. Naročito stradaju pješaci i biciklisti te je Ravnateljstvo policije odlučilo "stisnuti". Toga su dana na međimurskim cestama bila čak tri presretača. U ispomoć su stigli Koprivničanci i Varaždinci.

U međimurskom presretaču pak je bila i ekipa lista "Međimurje". Na put su nas poveli policajci Dario Patafta i Miljenko Zorković. S nama je bio i Kristijan Višnjić, metodolog za sigurnost cestovnog prometa PU međimurske. Riječ je o policajcima koji su prošli posebnu obuku za upravljanje presretačem. PU međimurska ima mercedes. Kad ih pitate koliko "potegne", kroz smijeh kažu 250 na sat te nismo sigurni bismo li im vjerovali ili ide i mnogo više. Rađen je za te namjene, ima drugačije podvozje, a ubrzanje mu je kao da ima "nitro".

Lovili su "brzance", ali i suzbijali sve druge prometne prekršaje, naročito one grube. U Ivanovcu su zaustavili muškarca koji nije bio vezan pojasem te je pričao na mobitel. U Štrukovcu su pojurili za BMW-om slovenskih registarskih oznaka koji je jurio prema Čakovcu. Ustanovili su da kroz naselje vozi oko 85 na sat; bila je riječ o ženi. Na izlasku iz Murskog Središća prema Križovcu pak su zaustavili starijeg biciklistu koji je "vrludao". Kazao je da je popio dvije pive te je imao sreće i napuhao 0,41.

Rijetki su slučajevi kad im netko odluči bježati

"Ja ne znam tko je za volanom i zašto bježi"

"Posebno gledamo recidiviste. Mnogo godina smo na cesti i sve ih znamo. Da, postoji i posebni spisak. Jedan od nas vozi, a suvozač u Tetru ukucava registracije vozila oko nas. Istog trena dobivamo informacije o tome je li prometna važeća, ima li vozač zabranu upravljanja pa čak i nalazi li se u kaznenoj evidenciji. Sve to komentiramo s kolegama na liniji i svi slušaju, kako bi u slučaju potjere točno znali gdje smo i s čime imamo posla.", ispričali su nam Patafta i Zorković.

Potjere su u Međimurju rijetkost. Imali su samo nekoliko slučajeva. Jednom im motorist nije htio stati, ali je nakon duže potjere odustao. Na pitanje dokle su spremni stisnuti u potjeri, neodređeno ali znakovito odgovorio nam je Zorković: "Gledajte, ja ne znam tko je doista za tim volanom, zašto bježi i što eventualno ima u vozilu ili prtljažniku!"

Tijekom akcije Brzina utvrđeno je 56 prekršaja (37 puta prebrza vožnja), a u 23 slučaja počinitelji su samo opomenuti.