Svakodnevica 08.05.2016. 14:00. Zadnja izmjena: 08.05.2016. 15:24.

Narodno veselje

Praznik rada u Murskom Središću i Križovcu slavio se dva dana!

Stariji se pripadnici "radničke klase" sa sjetom vraćaju u vrijeme kad je "Prvi maj" bio dvodnevni državni praznik. Još ako se spretno "spojio" s vikendom koji je nekad podrazumijevao subotu i nedjelju "u komadu", a ne kao danas "krnji vikend", bilo je pravo "narodno veselje".

Na području Grada Mursko Središće ove se godine Praznik rada opet slavio dva dana! Uplašeni najavom lošeg vremena organizatori prvomajske proslave – Grad, Sportsko ribolovno društvo "Mura" Mursko Središće, Lovačko društvo "Zec" i Društvo žena Mursko Središće – pozvali su sugrađane na proslavu uz ribnjak "Zalešće" dan ranije, u subotu, 30. travnja, a ne u nedjelju, 1. svibnja. Po narudžbi Grada lovci i žene spremili su i podijelili 500-tinjak porcija graha, a ribiči su pekli ribice (i tržili porciju po 25 kuna).

U Križovcu je bilo slično: Sportsko ribolovno društvo

"Verk" Križovec pozvalo je sumještane na proslavu (zbog straha od najavljene kiše) u subotu, 30. travnja. Pokazalo se da svi sudionici svečanosti znaju grah koji su skuhali Tomislav Kovačić, Božidar Zdolec i Damir Strojko jesti i u subotu, a veselje je bilo tim veće što se jelo na novim garniturama stolova i klupa koje je ribičima donirao Grad za takve manifestacije.

Budući da su na sam "Prvi maj" članovi središćanskog SDP-a, organizirali – dosljedno se držeći tradicije – proslavu međunarodnog praznika rada i kao i uvijek uz Caffe bar "Jama" spremali grah za sve sugrađane (tu su se iskazali kuhari Simon, Marina i Miladin), predsjednik središćanskog SDP-a Mario Nerer bio je jako zadovoljan jer je – nakon što su sugrađani upravo razgrabili ukusni grah – dokazano: "Prvi maj" se slavi 1. maja (u prijevodu s latinskog korijena - 1. travnja) bez obzira na vremenske uvjete. U SDP-ovu kuhinju navratili su i gradski puhači, nakon tradicionalne budnice po središćanskim ulicama. Treba li – osim navedenog – više dokaza Središćanski "prvomajski praznici" i dalje traju dva dana?