Svakodnevica 25.11.2017. 22:55. Zadnja izmjena: 25.11.2017. 22:56.

Draškovec

Prije prvih pahulja, Veronika i Stjepan Sokač još imaju posla oko uređenja dvorišta

Čim je nakon nekoliko tmurnih dana prestala padati kiša, evo na dvorištu Draškovčanina Stjepana Sokača (75). Jedva je dočekao suho vrijeme, kaže, jer prije nego padnu prve pahulje snijega ima još štošta za napraviti u dvorištu i oko kuće. - Grunt je dosta velik, imamo puno zelenjave i čak dva vrta, posla ima koliko hoćete – smeđu kantu napunim u jedno prijepodne! Sad najviše zubačim otpalo lišće i obrezujem šipke. Zamislite, doslovno su do jučer još uvijek cvali, a prije koji dan smo pojeli i zadnji paradajz iz našega vrta – sve je još živo, vjerojatno jer nije bilo mraza – nisam to još doživio, govori Stjepan.

I dok on još štoha po dvorištu, u kući supruga Veronika (70) marljivo čisti orahe. Donio joj ih je njezin brat, Vlado Vadas iz Donjega Kraljevca, no nije baš zadovoljna njihovom kvalitetom. - To su oni koščaki, tak ih mi zovemo, ali pogledajte kak su loši, pokazuje nam umirovljenica.

Ipak, što uspije spasiti, suprug će samljeti, pa će Veronika ispeći neki ukusan kolač u kojem će uživati cijela obitelj - njihova djeca koja s unucima i praunucima žive u Sloveniji, gdje su i Veronika i Vlado proveli cijeli radni vijek. Rado svraćaju u rodni kraj – dolaze kako tko stigne, otprilike svaka dva tjedna, a oko Božića i Uskrsa, kod Sokačevih se okupi cijela obitelj. - Kad sam počeo raditi u Sloveniji, sam sebi sam obećao da ću prvi dan u mirovini već biti u svojem Draškovcu. I tako je bilo, iako je cijela obitelj ostala u Sloveniji, supruga i ja smo se vratili tamo gdje nam je dom, ističe.