Svakodnevica 15.01.2018. 10:52. Zadnja izmjena: 15.01.2018. 10:57.

Za sedam dana

Prognoza vremena: Kratkotrajno zahlađenje pa temperature ponovo u plusu

VREMENSKA SLIKA:  Nakon izrazito toplih prvih sedam siječanjskih dana u prošlom tjednu temperatura je ipak nalikovala na doba godine, ali je više izgledalo na jesen nego na zimu. Bilo je uglavnom tmurno i sivo, ponegdje uz kišicu, a tek je u nedjelju u nekim mjestima malo zalepršao i snijeg. Ni u ovom tjednu nije na vidiku neki jači zimski udar. Najhladniji dan bi trebao biti ponedjeljak, a zatim će malo zajužiti te ponovno zahladiti na kraju tjedna.

VREMENSKA PROGNOZA

  • Sam početak ovog tjedna donosi nam u ponedjeljak suho vrijeme s kraćim sunčanim razdobljima. Vjetar će biti slab. Noćna temperatura napokon će nalikovati na zimu, oko -2°C. Danju uz puno oblaka očekujemo lagani plus, vjerojatno oko 0 ili 1 Celzijev stupanj. Biometeorološke prilike će biti povoljne pa se ne očekuju tegobe kod meteoropata i kroničnih bolesnika.
  • U utorak bi trebalo zajužiti, a tlak zraka će biti u brzom padu. Ujutro je još moguć mraz i mjestimična magla uz temperaturu od -3 do -1°C, ali će popodne uz jugozapadni vjetar zatopliti pa bi temperatura mogla narasti i do 8 Celzijevih stupnjeva. Krajem dana i  u noći na srijedu postojat će mogućnost za malo kiše uz temperaturu zraka između 3 i 7°C.
  • Oko srijede postoji mogućnost slabih oborina. S obzirom da bi trebalo malo zahladiti to će vjerojatno biti kiša, ali nije isključena ni pojava susnježice ili malo mokrog snijega, osobito u brežuljkastom području županije. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 3, a najviša dnevna bi se mogla kretati od 3 do 5 Celzijevih stupnjeva. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Vjerojatno će više oborina biti u prvom dijelu dana, a popodne i navečer više suhog vremena.
  • U četvrtak bi vrijeme trebalo biti malo povoljnije, većinom suho i uz kraća sunčana razdoblja. Ujutro mjestimice može biti slabog mraza i magle, a kasno navečer i u noći na petak opet može biti slabe kiše. Jutarnja temperatura oko nule ili možda malo ispod, a najviša dnevna između 7 i 9 Celzijevih stupnjeva. Ponovno će zapuhati jugozapadni vjetar.
  • Petak nam donosi promjenjivo vrijeme uz dosta oblaka. Mjestimice može biti kiše ili kakvog pljuska, osobito krajem dana. Puhat će umjeren jugozapadnjak pa će još malo zatopliti. Već od jutra ćemo biti u plusu, a popodne možda čak uhvatimo i temperaturu preko 8°C.
  • Za vikend se nastavlja oblačnije vrijeme, povremeno uz mogućnost za kišu i snijeg. U subotu još uvijek relativno toplo pa prednost dajemo kiši, a od nedjelje bi trebalo postupno zahladiti pa postoji možda šansa i za nekakve snježne oborine. O tome je ipak još prerano u detalje jer će temperatura zraka biti granična pa je zasad teško precizirati vrstu oborina. U ponedjeljak bi trebalo biti više suhog vremena.

Preporučamo da pratite Facebook stranicu Kad će Kiša. (Prognozu napisao: Kristijan Božarov. Za detaljniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060-555-555. Cijena 3,49 KN/min. iz fiksnih te 4,78 KN/min. iz mobilnih mreža .Prognoza izrađena 14.1.)

METEOROLOŠKI KALENDAR

  • 14. siječnja 1985. god. počelo razdoblje ledostaja kod Radenaca na Kupi koje je trajalo sedam dana
  • 16. siječnja 1985. god. u Ruščici kraj Slavonskog Broda brodovi koji su prevozili naftu ostali su okovani ledom
  • 20. i 21. siječnja 1998. god. u mnogim predjelima Hrvatske polomljeni stupovi dalekovoda zbog obilnog mokrog snijega, kiše koja se ledi i jakog vjetra