Svakodnevica 30.03.2020. 08:53. Zadnja izmjena: 30.03.2020. 08:59.

Za sljedećih sedam dana

Prognoza vremena: Moguć mraz i koja pahulja

Vremenska slika

Ako zima ne ugrize, onda ošine repom! Ta pučka meteorološka izreka pokazala se ove godine potpuno točnom. Imali smo najtopliju zimu i najmanje snijega u povijesti mjerenja. I sad kad je po svim kriterijima (klimatološki, astronomski, kalendarski) stiglo proljeće – stigla je i zima sa snijegom i niskim temperaturama. U cijeloj unutrašnjosti prošli tjedan je bio pravi zimski ugođaj i izmjerene su najveće visine snijega u cijeloj ovoj sezoni. U Slavoniji, Banovini, Kordunu i u gorskoj Hrvatskoj mjestimice čak i blizu pola metra snijega! Nažalost, već ima i dojava o štetama na voćkama. Nakon malo ugodnijeg vikenda već početkom ovog tjedna očekujemo novo pogoršanje vremena. Srećom, neće biti ni tako jako ni tako dugotrajno kao prošlotjedno, ali vjerojatan je mraz…

Vremenska prognoza

  • U ponedjeljak većinom oblačno uz umjeren sjeveroistočni vjetar i pad temperature. Bit će mjestimične slabe kiše, a sa zahladnjenjem krajem dana i u noći na utorak opet postoji mogućnost da vidimo i snježne pahulje. Ovo pogoršanje ipak bi trebalo biti malo slabije od ovog prošlog jer će ova zračna masa ipak biti koji stupanj manje hladna nego što smo imali sredinom prošlog tjedna. Temperatura tijekom dana između 4 i 6°C.
  • Utorak će biti prohladan i vjetrovit. Ujutro i prijepodne još su moguće neke miješane oborine između kiše i snijega, ali u vrlo maloj količini i samo lokalno. U drugom dijelu dana više suhog vremena, a moguće je i djelomično razvedravanje. I dalje će puhati umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura blizu nule, a dnevna između 4 i 7 Celzijevih stupnjeva.
  • U srijedu ljepše, ali s hladnim jutrom pa postoji velika mogućnost za mraz. Tijekom dana uglavnom suho, djelomično sunčano i malo toplije. Puhat će još uvijek umjeren sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura od -4 do 0 pa ako možete zaštitite osjetljive biljke. Najviša dnevna temperatura od 8 do 11°C.
  • Za četvrtak i petak vrijeme izgleda povoljnije. Uglavnom suho, izmjena oblaka i sunčanih razdoblja i slabljenje vjetra. Jutro će biti prohladno uz temperaturu od -3 do 1 pa je još uvijek moguća pojava mraza, a dnevna temperatura se očekuje između 12 i 15 Celzijevih stupnjeva. Osjetit će se da je hladnoća popustila i da je vrijeme puno ugodnije. Nadajmo se da noćna hladnoća neće donijeti štetu biljkama i voćkama.
  • U danima vikenda većinom suho i danju polagano još malo toplije. Noći će i dalje biti hladne, ali vjerojatno bez mraza. Danju djelomično sunčano i čini se da bi temperatura polako trebala rasti čak i malo iznad 15 Celzijevih stupnjeva. Vjetar većinom slab, a biometeorološke prilike relativno povoljne. Neka gotovo neprimjetna frontica bi mogla oko nedjelje donijeti malo sjevernog vjetra, ali se čini bez kiše. I početkom sljedećeg tjedna zasad izgleda na povoljno vrijeme.