Svakodnevica 04.06.2018. 11:42. Zadnja izmjena: 04.06.2018. 11:45.

Vrijeeeme...

Prognoza vremena za sljedećih 7 dana: Vrlo toplo uz moguće pljuskove

VREMENSKA SLIKA:  U posljednjih tjedan dana je opet značajno zatoplilo, ali su u nekim danima bili kratkotrajni popodnevni pljuskovi. Nažalost, u nekim dijelovima županije pojavila se i tuča što nije čudno kad na ovakvim vrućinama dođe do razvoja jakih olujnih oblaka. Temperatura je ponegdje narasla i na 30 Celzijevih stupnjeva. I u sljedećih tjedan dana bit će toplo i sparno, ali u nekim danima nestabilno pa su i dalje povremeno mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi, a mjestimice i jače nevrijeme. Opširnije o prognozi za sljedećih sedam dana u nastavku.

VREMENSKA PROGNOZA

  • U ponedjeljak pretežno sunčano, vruće i sparno. Poslijepodne ili navečer postojat će mogućnost za lokalni pljusak praćen grmljavinom. Većina mjesta će ostati suha, teško je točno prognozirati gdje će pasti taj pljusak. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura oko 15, a najviša dnevna između 28 i 30 Celzijevih stupnjeva. Pravi ljetni dan.
  • U utorak u početku sunčano, suho, vrlo toplo i sparno uz slab povjetarac. Poslijepodne i navečer postojat će vjerojatnost za lokalne pljuskove praćene grmljavinom, ponegdje i jače nevrijeme s tučom. Možda ne svugdje, ali u nekim mjestima bi moglo pljusnuti. Ako planirate aktivnosti na otvorenom budite spremni na moguć nalet kiše ili pljuska. Temperatura zraka vrlo visoka, od 28 do 30 Celzijevih stupnjeva. Pravo vruće ljetno vrijeme. Ako dan provodite na otvorenom čuvajte se jakog Sunca, osobito između 10 i 17 sati kad će UV indeks (mjera štetnog Sunčevog zračenja) biti visok.
  • Srijeda nam donosi djelomično sunčano i vrlo toplo vrijeme. Postojat će mogućnost za kratkotrajan lokalni pljusak u popodnevnim satima, vjerojatnije u okolnom gorju, ali ne smije nas iznenaditi ni u nizinama. Temperatura zraka ostaje blizu 30 Celzijevih stupnjeva.
  • Nestabilno vrijeme se očekuje i u drugoj polovici tjedna pa će biti promjenjivo i varljivo vrijeme uz kombinaciju sunca i oblaka, a mjestimice su mogući i pljuskovi ili kiša, uglavnom poslijepodne. Tih pljuskova neće biti svugdje, oni su obično lokalnog karaktera. Ostat će podjednako toplo kao u prvoj polovici tjedna uz najvišu temperaturu blizu 30 Celzijevih stupnjeva, u slučaju pljuska malo nižu. Nadajmo se da neće biti nevremena jer već smo ušli u topliji dio godine kad je i to moguće.
  • I kraj tjedna će biti promjenjiv, ali nema nekog većeg pogoršanja. To je i dalje u globalu promjenjivo vrijeme uz dosta sunca i topline, ali uz mogućnost za te kratkotrajne lokalne pljuskove. Čini se da bi najsvježiji dan s najviše kiše i pljuskova mogla biti subota. Biometeorološke prilike većinom povoljne, ali pripazite na ovu vrućinu i sparinu koja sredinom dana može zasmetati kroničnim bolesnicima i meteoropatima, kao i našim starijim sugrađanima.
  • U nedjelju i ponedjeljak i dalje promjenjivo uz moguć pljusak.