Svakodnevica 12.02.2018. 12:13. Zadnja izmjena: 12.02.2018. 12:15.

Vrijemeee

Prognoza vremena za sljedećih sedam dana: Zasad nema proljeća

VREMENSKA SLIKA: Tijekom ovogodišnjeg siječnja vrijeme je više izgledalo na jesen ili rano proljeće nego na zimu. Bilo je promjenjivo, skoro svakih par dana uz nešto kiše. Izmjenjivali su se južina i sjeverac, toplo i svježe vrijeme, ali nijedan dan nije bio zimski u pravom smislu. Tek sada, na početku veljače, stigle su oborine često u obliku snijega, a nešto hladnije vrijeme će se zadržati i sljedećih sedam dana. To nije neka polarna hladnoća, ali barem malo izgleda na zimu i spriječit će prerano kretanje vegetacije.

VREMENSKA PROGNOZA

  • U ponedjeljak ujutro je moguć mraz i mjestimična magla. Tijekom dana većinom oblačno, povremeno (slab) snijeg, možda uz nekoliko centimetara na tlu, osobito u brdovitom dijelu županije. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar uz temperaturu samo malo iznad nule. U noći na utorak može pasti 5-10 cm snijega, osobiti po brdima, ponegdje i više.
  • Za utorak možemo najaviti oblačno i prohladno vrijeme, a postojat će i mogućnost za povremene oborine. S obzirom na graničnu temperaturu to će opet biti natezanje između kiše i snijega, ali budimo spremni na zimske uvjete. Temperatura zraka će ostati relativno niska, primjerena dobu godine. Ako i bude snijega, vjerojatno ga neće biti jako puno, možda otprilike kao u prošlom tjednu.
  • Srijeda nam donosi prestanak oborina pa se čini više suhog vremena. Ostat će uglavnom oblačno, kasno popodne možda ponegdje kraća sunčana razdoblja. Temperatura zraka ujutro nekoliko stupnjeva ispod nule, a najviša dnevna oko 2 ili 3 Celzijeva stupnja.
  • Za četvrtak prognoziramo puno oblaka, ali većinom  suho vrijeme. Ujutro je moguća magla i niska naoblaka, a popodne kraća sunčana razdoblja. Vjetar će biti slab. Jutarnja temperatura ispod nule, ako noć bude vedrija onda možda padne i ispod -5°C, a najviša dnevna temperatura oko 2 ili 3 Celzijeva stupnja. Biometeorološke prilike bi trebale biti većinom povoljne.
  • Tijekom petka vjerojatno ćemo imati dosta oblaka, a mjestimice i magle koja se može zadržati veći dio dana. Jutro hladno uz temperaturu od -6 do -3, a dnevna temperatura između 2 i 4°C.
  • Za vikend i dalje dosta naoblake. Subota bi trebala biti malo toplija jer je moguća slaba južina. Tu i tamo malo slabe kišice, ali postoji mogućnost i za koju zraku sunca. U nedjelju ponovno oblačnije, a osim kišice ponegdje je moguć i slab snijeg. Slično vrijeme ostaje i u ponedjeljak.

METEOROLOŠKI KALENDAR

  • 12. veljače 1929. počelo je desetodnevno zaleđenje Save u Zagrebu zbog ekstremne hladnoće
  • 13. veljače 1979. održana Prva svjetska konferencija o klimi u Ženevi
  • 16. veljače 1853. počela raditi prva meteorološka postaja u Zagrebu