Svakodnevica 20.10.2018. 08:38. Zadnja izmjena: 20.10.2018. 08:40.

Z domačega vrta

Raskošna jesen u Kraljevom vrtu u Čakovcu

Bogata i raznolika ponuda domaćih poljoprivrednih proizvoda, zdrave hrane i tradicijske baštine predstavljena je u petak, 19. listopada u Kraljevom vrtu u Čakovcu na međunarodnom sajmu Z domačega vrta koji je u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec organizirala lokalna akcijska grupa LAG Međimurski doli i bregi.

Dvadesetak izlagača iz Međimurja, Slovenije i Varaždinske županije prikazalo je čime se bave i koji je krajnji proizvod njihova rada, a brojni posjetitelji rado su degustirali njihove pekmeze, med, voće, povrće, vino, rakiju, sokove i druge pripremljene međimurske specijalitete i domaće slastice. Osim razgledavanja i kušanja plodova rada vrijednih međimurskih ruku okupljeni su uživali u nastupima mališana iz vrtića Zvončić u Nedelišća i Cvrčak u Čakovcu i malih folkloraša iz Strahoninca te u tradicijskoj glazbi etno dua Goga i Željko. Vrtom Ladislava Kralja Međimurca tog petka širili su se zamamni mirisi tradicionalnih međimurskih jela, a mnogi su iskoristili i priliku da razgledaju Memorijalnu zbirku poznatog međimurskog slikara uz stručno vodstvo kustosa Muzeja Međimurja.


Riječ je o nastavku projekta ECool-Tour, gdje se predstavlja tradicijska baština, zdrava hrana i plodovi rada vrijednih ruku Međimurja i susjednih zemalja. Projekt je financiran sredstvima programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska, ukupne vrijednosti 6.220.200,00 kn. Ciljevi projekta su provođenje zajedničkih aktivnosti kojima će se u pograničnom području povezati postojeće inicijative na području održivog turizma i oblikovati model suradnje pri kreiranju ponude turističkih proizvoda područja koji uključuju prirodnu i kulturnu baštinu, jačati ponuda održivog turizma, poticati poduzetničke aktivnosti i gospodarsku suradnju, te aktivirati lokalno stanovništvo u očuvanju i održivom korištenju lokalnih resursa.