Svakodnevica 21.10.2020. 12:59. Zadnja izmjena: 21.10.2020. 13:01.

Na Muri

Renato Ciceli: Odjednom, zarobilo me nešto snažno i nevidljivo

Nedaleko Jake glave na Muri kod Dekanovca kod koje se rijeka pokazuje u punoj snazi i ljudskom rukom stvorenih Napolitanki u čijoj zamućenoj vodi plivaju crni američki somići i pokoji šaran kapitalac, a trstika, šaš i vrbe polako osvajaju plitku vodu nad kojom se svako jutro i u predvečerje valja sumaglica, pedesetšestogodišnji Dekanovčanin Renato Ciceli zvan Kero formirao je mali pčelinjak i podigao brvnaru u kojoj provodi svaki slobodni trenutak.

Divlju i tajanstvenu prirodu, kojom sve do Mure vodi asfaltirana cesta, ljudi su dijelom pripitomili, ali tamo preko nasipa ostalo je netaknuto tajanstveno mursko carstvo, carstvo legendi, svojevrsni murski Had kojim caruju duše utopljenika... Iz tog ‘carstva’ čuvaju se uspomene na davne obračune seoskih mangupa, krivolovaca, potopljene čamace, a nađe se i dobro skrivenih malih ‘plantaža’ indijske konoplje... 

Njegovu priču, legende uz koje je odrastao te kakva nadrealna i neobjašnjiva iskustva je doživio donosimo na drugoj i trećoj stranici našeg tiskanog izdanja od 19. listopada.