Svakodnevica 17.09.2017. 23:01. Zadnja izmjena: 17.09.2017. 23:18.

Neobičan hobi

ROKO NOVOSEL IZ BELICE Sakupio stotine kravata, a nosi samo dvije

Prijatelji Roka Novosela iz Belice ne moraju razbijati glavu oko toga što mu pokloniti za rođendan - na nedavnoj proslavi 75. obljetnice svojega rođenja, na dar je dobio čak 15 kravata! Roko je, naime, strastveni kolekcionar ovog muškog modnog detalja, no koliko ih zapravo posjeduje, nije niti sam siguran. Procjenjuje da ih je više od dvjesto, i osigurao im je jednu sobu u obiteljskoj kući u kojoj živi sa suprugom Slavom.

Rokove su kravate ujedno i simpatičan presjek mode i stilova posljednjih tridesetak godina, kad je počeo sa svojim neobičnim hobijem. - Prije 36 godina otišao sam raditi u Njemačku, u jedno malo mjesto u blizni Frankfurta. Radio sam u građevini, i običaj je bio da se kuća, kad se izgradi, proslavi. A bilo je puno mlađih dečki, friško rastavljenih, koji nisu imali kravata, ja sam imao svojih par, pa su me molili da im posudim. A ja sam ih tražio kamate - ako uzmu jednu da vrate dvije! I tako je počelo, smije se Roko.

Kad se proširila vijest o njegovu hobiju, kravate su počele same pristizati, pa ih je od jednog čovjeka dobio čak 70, a i danas mu rijetko tko stiže u goste bez barem jednog primjerka koji će odmah pronaći svoje mjesto na zidu kravata. A ima i znatiželjnika, kaže Roko, pa svakih nekoliko tjedana netko navrati razgledati njegovu kolekciju. Kome zatreba, i dalje će rado posuditi, pa u šali kaže da je mogao i legalizirati svoju strast u pravi pravcati rent-a-kravata obrt.  

No, on sam, u cijeloj toj gomili, oko vrata stavlja samo dvije, i to samo u dvjema prigodama - vjenčanjima i pogrebima. - Ja zapravo mrzim nositi kravate! Na sprovodu jedva izdržim, a na vjenčanju je skidam odmah nakon izlaska iz crkve, kaže.

Supruga Slava pak priznaje da je već nekoliko puta bila u napasti te njegove hurmastoče pobacati, no što će, kaže, kad vidi da ga vesele. Poznat je Roko, osim po svojem neobičnom hobiju, i po vedrome i veselom duhu, pa ne stoji uzalud na zidu u moru kravata i natpis koji je donio iz Njemačke, koji savršeno opisuje upravo Beličanca Roka: - Ostarit ću, ali odrasti nikad!