Svakodnevica 25.05.2017. 22:31. Zadnja izmjena: 25.05.2017. 22:34.

Mala Subotica

Ruža (60) i Vladimir Ovčar (63) iz Belice: I domovinu treba urediti

U sezoni poljoprivrednih radova supružnici Ruža (60) i Vladimir Ovčar (63) iz Belice ne znaju za predah, no uvijek uspiju pronaći vremena i za čišćenje grunta u Maloj Subotici, dvorišta kuće u kojoj je Ruža odrasla. Već desetak godina tu nitko ne živi, ali Ruža i Vladimir posjed drže urednim - sav korov i visoku travu Vladimir najprije uništi traktorom i malčerom, pa Ruža još starinskom kosom uskoči gdje stroj ne dosegne.

Razmišljali su o prodaji kuće, no trenutačno se, kažu, ne isplati. Osim toga, dobro im dođe i kao spremište za poljoprivrednu mehanizaciju, a u štaglju čuvaju i par traktora oldtimera koje također ne žele prodati u bescjenje. Iako, ni sami ne znaju koliko će još dugo moći živjeti od zemlje. - U poljoprivredi sam još od vremena kad se na polje išlo s konjima, moglo se tad živjeti od toga. Danas što više radimo, to manje imamo, kaže Vladimir.

I njihova se kćer bavila uzgojem krava, pa prije nekoliko godina sve rasprodala i s obitelji se preselila u Njemačku. O odlasku Ruža i Vladimir ne razmišljaju, ali zato sve češće spominju mogućnost da i oni sve prodaju i bez pritiska dočekaju mirovinu. Bit će onda više vremena za uređenje domovine, pa i da se tu i tamo pošteno predahne.