Svakodnevica 04.09.2017. 08:12. Zadnja izmjena: 04.09.2017. 08:23.

Prognoza vremena

S dolaskom klimatološke jeseni dani će biti promjenjivi i svježiji

VREMENSKA SLIKA: Pamtit ćemo ovo ljeto kao iznimno toplo i sušno. Iako povremeno naiđu i osvježenja, ona su u pravilu bila kratkotrajna i s premalo kiše za žednu zemlju. Osobito je teška situacija u Dalmaciji u kojoj pravu kišu nisu vidjeli mjesecima, zbog čega je bilo i ogromnih problema s požarima. Bit će još lijepih dana, 
ali temperature oko 35-40 stupnjeva više se neće ponoviti. Nakon što nam je za vikend došla promjena koja je napokon cijeloj Hrvatskoj donijela povremenu kišu i pad temperature, u ovom tjednu vrijeme će biti promjenjivo i ne tako toplo kao u prošlom. S obzirom da je klimatološka jesen počela s prvim danom rujna, možemo reći da 
je ovakvo vrijeme primjereno dobu godine.

VREMENSKA PROGNOZA 

  • I u ponedjeljak promjenjivo i svježe. Izmjenjivat će se oblaci i sunce, a još je ponegdje moguće malo kiše u popodnevnim satima. Ako je i bude, bit će je značajno manje nego za vikend i samo ponegdje. Jutarnja temperatura će biti malo niža, između 7 i 11 stupnjeva, ponegdje uz maglu. Najviša dnevna malo viša nego u nedjelju, oko 20 Celzijevih stupnjeva ili malo iznad. Prvi dan nastave ipak neće biti toliko loš. Svim sudionicima u prometu skrećemo pažnju na moguću maglu i više djece u prometu!
  • Vrijeme će u utorak biti djelomično sunčano, možemo najaviti uglavnom suh i ugodan dan. Ujutro je moguća magla, uz minimalnu temperaturu od 8 do 11, a najviša dnevna bi mogla narasti na ugodna 23 ili 24 Celzijeva stupnja.
  • U srijedu očekujemo izmjenu oblaka i sunca, a kako će se dan bližiti kraju, sve je vjerojatnija pojava kiše ili pljuska. Puhat će slab jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka oko 11-13, a najviša dnevna bit će malo viša nego prethodnih dana - između 23 i 25 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološke prilike bit će sve nepovoljnije, pa su moguće tegobe kod meteoropata i kroničnih bolesnika.
  • U četvrtak još oblačnije i svježije. Povremeno se očekuje kiša, tako da se čini da četvrtak neće biti povoljan za planove na otvorenom. Uz sjeverni vjetar, lako je moguće da temperatura zraka cijeli dan bude ispod 20 Celzijevih stupnjeva.
  • Još i tijekom petka može biti nešto kiše, ali se očekuju i sunčana razdoblja, osobito poslijepodne. Ostat će relativno svježe. Prema prvim naznakama, u subotu bi vrijeme trebalo biti ljepše. Jutro će biti dosta svježe, uz moguću maglu, ali bi tijekom dana trebalo biti više suhog vremena sa sunčanim razdobljima. Tipična rana jesen… U nedjelju i osobito u ponedjeljak ponovo postoji mogućnost naoblačenja, uz nešto kiše, osobito početkom sljedećeg tjedna.