Svakodnevica 06.11.2016. 14:28. Zadnja izmjena: 06.11.2016. 14:28.

Držimurec-Strelec

Sedamdesetjednogodišnji Đuro Kovačić obnovio dva poklonca u mjestu

Sedamdesetjednogodišnji Đuro Kovačić iz Strelca vlastitim je sredstvima, ali i donacija mještana, obnovio dva poklonca u Držimurcu. Onaj stariji, izgrađen prije gotovo 200 godina, obnovio je iz vlastitog džepa. Kaže, on i supruga Ivanka radili su u Njemačkoj i imaju dovoljno, pa zašto ne bi napravili nešto za sredinu u kojoj danas uživaju u mirovini. Iza pileka čiju su obnovu sami financirali nekada se nalazila rodna kuća Đurine majke pa je njegova majka Marija kod tog poklonca svakodnevno molila.

- Ja sam sam sebi zadao da obnovim ovo mjesto gdje sam se kao dječak igrao, a supruga i ja dali smo obećanje da ćemo o tom pileku brinuti i održavati ga sve dok smo zdravi, rekao je Đuro pokazujući svojih ruku djelo. Ne postoji kutak koji nije obnovio, a posebno ga veseli što je postavio žlijeb i uredio okoliš. Postavio je i solarnu ćeliju zahvaljujući kojoj je raspelo uvijek osvijetljeno. S istim je žarom odradio i obnovu drugog poklonca koju su donacijama financirali sami mještani. Zadovoljni prvom obnovom, mještani su ga zamolili da pomogne i pri drugom pokloncu što je on objeručke prihvatio i volonterski odradio sav posao. Na radu se dogodila i mala nezgoda, no, na sreću, nitko nije ozlijeđen.

- Znate, ja sam ovo radio s posebnom pažnjom i voljom, zbilja, iz nutrine svoje duše. Valjda je zato Bog pazio na mene kad sam pao s ljestava, prepričava Đuro. Zahvaljujući njemu, ali i inicijativi onih koji su pokrenuli cijelu priču, pileki u Držimurcu danas su ogledni primjerak za ostala naselja.