Svakodnevica 09.04.2017. 08:36. Zadnja izmjena: 09.04.2017. 08:36.

Cheerleadersica

Sindy Bubek: Kad poleti, strah od visine odmah nestaje

Ako ste barem jednom pogledali nastup cheerleadersica iz čakovečkoga kluba Livi, Sindy Bubek (18) iz Mačkovca niste mogli ne primijetiti. Sitna, ali snažna, čvrsta, izdržljiva i gipka, oduševljava svojim akrobacijama na parteru ali i u zraku. Ovim se sportom bavi punih 11 godina, s klubom je obišla cijelu Hrvatsku i velik dio Europe, osvojila brojne nagrade i medalje, nastupila čak i u jednom televizijskom talent showu, a odnedavno je i finalistica izbora za Miss sporta Hrvatske. Ne čudi zato da Sindy bez cheerleadinga svoj život više ne može zamisliti.

- Jednom sam prilikom, kao djevojčica, u gradu slučajno naletjela na nastup cura iz Livija. To je bilo to, prisjeća se svojeg prvog susreta sa sportom koji u Hrvatskoj postoji svega 15 godina. Kad ju je odvela na upis, najsretnija je bila mama Danica (49) jer je prije toga Sindy isprobala različite aktivnosti, no u ničemu se nije pronašla, sve do cheerleadersica.

I trenerima Diani Lesar i Siniši Stričaku nije dugo trebalo da prepoznaju Sindyin talent i predispozicije za poziciju tzv. flyerice - u slobodnom prijevodu letačice - oko nje se vrti cijela izvedba (u cheer žargonu stunt), ona je ta koju tzv. baze podižu i bacaju u zrak, i pritom izvodi različite elemente i akrobacije. I sve to iako se, teško je povjerovati, boji visine! - Znam da zvuči neobično, ponekad me strah već i na višim stepenicama. Ali kad me bace u zrak, ni ne zažmirim, već sam na podu. Ne stignem razmišljati, koncentriram se na elemente koje moram izvesti, pojašnjava.

Osim toga, padovi su u ovome sportu sasvim normalni, na to se svaka cheerleadersica mora priviknuti, pa i naučiti kako "ispravno" pasti. Ipak, prije četiri godine na jednom je natjecanju doživjela težak pad, čije posljedice još uvijek osjeća.

- U zraku sam napravila salto, i onda s otprilike 9 metara visine pala između baza na leđa. Ostala sam nepokretna desetak sekundi, nisu mi ni suze mogle poteći. U dvorani je nastao muk, natjecanje je prekinuto, sjećam se prizora mama koje su bile s nama kako trče preko tribina da dođu do mene. Iznijeli su me van i za dva sata sam već nastupala u kategoriji duo. Plakala sam cijeli nastup, ali osvojile smo - prvo mjesto, priča Sindy.

Napuknuti kralježak i danas joj stvara velike probleme - pri promjeni vremena od bolova ne može ustati iz kreveta, a kod jačih napora ne može disati. Ipak, nije ni pomišljala ostaviti se svoje sportske ljubavi. Vrlo dobra je učenica 4. razreda Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, i iako još nije sigurna što će nakon mature, sigurna je da želi ostati u cheerleadingu - dok može kao natjecateljica, a kasnije kao trenerica ili sutkinja.

Njezina će joj obitelj, mama Danica, tata Damir (52) i brat Dino (30), kao i dečko Dominik Krištofić, uvijek biti velika potpora. Mama, zaposlena kao izrađivačica kolekcije u Čateksu, šali se da je uz Sindy odradila još jedan puni radni staž, toliko je vremena provela vozeći je i čekajući na treninzima, a kad je bila manja i prateći na natjecanjima. Danas ih uglavnom prati od kuće putem interneta, ali svaki rastanak još im uvijek jako teško pada.

- U 4. razredu osnovne škole prvi je put išla bez mene, i to u Berlin. Čekala sam da autobus ode da se mogu u miru isplakati, a ona tijekom cijelog boravka plakala u hotelskoj sobi. Ni danas nismo puno drugačije, svaki put kad ide, obje plačemo, kaže mama uz smijeh. Na fotografiranje obitelj Bubek nismo uspjeli nagovoriti. Na njih uvijek može računati, ali Sindyin je uspjeh, kažu ponosno, ipak samo njezin.

Prehranu predvode pizza i slatkiši

Sindy na tjedan trenira četiri puta, po sat i pol. Osim kondicije i plesa, obavezan je i gimnastički trening. Takav zahtjevni režim mladoj cheerleadersici dozvoljava potpunu slobodu u prehrani, pa kaže da uopće ne pazi što jede. Upravo suprotno - bez grižnje savjesti uživa u pizzi i slatkišima!

Od tribina do samostalnog sporta

Cheerleading potječe iz Amerike, iz navijačkih se skupina koje su na utakmicama bodrile svoje momčadi razvio u zaseban, atraktivan i zahtjevan sport. Kombinacija je plesa i elemenata gimnastike, različitih skokova, dizanja i formacija. Osim fizičke spreme, posebno je važno međusobno povjerenje članica tima, a u Hrvatskoj cheerleading svoj razvoj zahvaliti može upravo čakovečkome klubu Livi, višestrukim državnim prvakinjama, koje odlično kotiraju i na europskoj i svjetskoj sceni.