Svakodnevica 26.10.2017. 12:49. Zadnja izmjena: 26.10.2017. 12:50.

Dragutin Antonović iz Preloga

Spoznaja da sam možda spasio život, najveća mi je nagrada

Povodom nacionalnog Dana darivatelja krvi (koji se obilježava 25. listopada), razgovaramo s Dragutinom Antonovićem (55) iz Preloga kojemu je prvo darivanje dragocjene tekućine u knjižicu upisano još 1983. godine. Do danas je krv dao 70 puta: – Davno je prvo darivanje bilo, nekoliko mjeseci nakon što sam se zaposlio u MTČ-u. Brojne su tvrtke tada često organizirale akcije darivanja, a kad je akcija održana u MTČ-u šef me potaknuo da se i ja uključim, prisjetio se D. Antonović, danas umirovljenik.

– Akciji sam pristupio bez daljnjeg nagovaranja te saznao da imam 0 pozitivnu grupu, grupu koju mogu primiti svi. Sretan sam što na taj način ostavljam neki trag iza sebe i pomažem drugima, no samo darivanje pomaže i meni jer mi ispunjava srce.

Darivanje krvi dobrovoljno je i u Hrvatskoj se za to ne dobiva nikakva naknada, no postoje neke pogodnosti, pa tako muškarci koji su krv dali više od 35 puta i žene s više od 25 davanja imaju pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, no, Dragutinu to nije presudno.

- Činjenica da sam nekom pomogao, možda i spasio život, za mene je neprocjenjivo i najveća nagrada.

– Jedni druge ispitujemo koliko tko ima davanja, uspoređujemo i natječemo se, ali sve uz šalu. Uvijek me vesele i mali znakovi pažnje koje dobivamo kao darivatelji, pa tako čuvam značku koju sam dobio za pedeset darivanja i nekoliko zahvalnica, ispričao je naš sugovornik pokazavši nam zatim svoje bilježnice sreće.

Sreća u djetelini

Dragutin naime, osim u darivanju krvi, sreću pronalazi u travi. Pet godina skuplja djeteline s četiri lista i u svojim herbarijima ima ih već oko 8,500 četverolisnih primjeraka.

– To je za mene prava sreća - u gomili zelenila i djetelina naći onu s četiri lista. Svakog dana pronađem barem jednu. Pažljivo je stavim u vodu da se otvori, pa u knjigu gdje se nekoliko dana preša, a zatim lijepim u herbarij.

Kaže da ih nije teško naći, samo treba puno šetati i pozorno gledati. Tražeći djeteline s četiri lista puno vremena provodi u dvorištu, gdje brine i za svoje domaće životinje - zečeve, svinje i piliće.

- Krv ću darivati dok god me bude služilo zdravlje, dok god ću moći, a isti slučaj je i s traženjem djetelina. Nadam se da moje kapi darovane krvi nekome donose sreću kao što djeteline s četiri lista donose meni, zaključio je Dragutin.