Starinski mlin svake jeseni radi punom parom
Mnogi stanovnici Podturna kao i okolnih sela još uvijek što u svojim vrtovima, što na poljima uzgajaju starinske sorte kukuruza. Nakon berbe slijedi mljevenje, a tradicija mljevenja na starinski način, starim mlinom, u spomenuto je mjesto vraćena prije nekoliko godina nakon što je uz potporu Ministarstva turizma i Međimurske županije obnovljen mlin pokojnog Podturenčanina Pavla Horvata. Utorak prijepodne – termin je kad se u jesen dovozi kukuruz, a upravo u to vrijeme posjetili smo „dežurnog“ mlinara - Stjepana Murkovića – rođaka pokojnog Horvata inače i zamjenika općinskog načelnika.
- Posla ima, dosta ljudi dovozi. Ništa se ne plaća, ali uzimamo takozvani „ušur“. Od samljevene količine - 20 posto. To kukuruzno brašno Općina onda donira uglavnom udrugama pa se na kraju kruh, kolači i drugi proizvodi ponude mještanima na manifestacijama, ispričao nam je Murković dodajući podatak da je u Međimurju nekada, uz Muru, bilo više od 100 mlinova.
Izvor: 3161