Svakodnevica 16.03.2020. 09:22. Zadnja izmjena: 16.03.2020. 09:25.

Prognoza vremena

Sunce do petka, zatim promjena

Vremenska slika

Često se kaže da je veljača prevrtača, ali nije ni početak ožujka ništa bolji. U prvih tjedan dana imali smo puno oblaka, povremenu kišu, u gorju i kratkotrajnog snijega, a mjestimice je bilo i slabog mraza. Više suhog i toplijeg vremena smo imali u drugom tjednu ožujka. Prošlu srijedu popodne su Sisak i Karlovac uhvatili 24 stupnja, u četvrtak Nova Gradiška 26°C, a španjolski grad Sevilla nevjerojatna 32 Celzijeva stupnja! A još uvijek traje kalendarska zima... Za vikend se vrijeme malo pokvarilo i zahladilo. Veći dio ovog tjedna imat ćemo suho i sunčano vrijeme, ali početkom tjedna uz mogućnost za jutarnji mraz. Nakon zatopljenja sredinom tjedna, prema vikendu opet dolazi pogoršanje vremena.

Vremenska prognoza

  • Nažalost, u ponedjeljak će vrlo vjerojatno posvuda biti jutarnjeg mraza. Nadajmo se da neće biti šteta na voćkama i drugim poljoprivrednim kulturama koje su ove godine ranije krenule s vegetacijom. Dan će biti lijep i suh s dosta sunčanog vremena. Dnevna temperatura će polako rasti tako da bi trebala doći do 12 ili 13 Celzijevih stupnjeva.
  • Lijepo i sunčano vrijeme će se nastaviti i u utorak. Ujutro je još uvijek mjestimice moguć slab mraz. Danju će uz obilje sunca ipak biti malo toplije. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura od -1 do 3, a najviša dnevna temperatura bi mogla narasti na 15 Celzijevih stupnjeva. Sredina tjedna nam donosi povoljne vremenske prilike. Prevladavat će suho i sunčano.
  • U srijedu će jutro još biti prohladno, ali vjerojatno bez mraza jer će temperatura ipak biti u laganom plusu. Danju će uz puno sunca maksimalac biti između 16 i 18 Celzijevih stupnjeva.
  • Slično i u četvrtak – lijepo, suho i sunčano te vjerojatno još stupanj ili dva toplije. Prema svim pokazateljima i u petak će se nastaviti suho i pretežno sunčano vrijeme uz južinu. To znači da će i jutarnja i dnevna temperatura još malo narasti pa bi petak trebao biti najtopliji dan u ovom tjednu. Za meteoropate južina sigurno nije dobra vijest… To će biti najava pogoršanja vremena koje očekujemo tijekom vikenda. 
  • Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima u subotu većinom oblačno i osjetno hladnije vrijeme. Povremeno će biti kiše ili pljuskova, a s padom temperature u gorju se očekuje snijeg.
  • Neki prognostički izračuni pokazuju da bi moglo toliko zahladiti da bi snijega u noći na nedjelju čak moglo biti i u nizinama, ali to još nije sigurno jer je do promjene tjedan dana. Uz umjeren i jak sjeverni vjetar temperatura zraka će tijekom nedjelje biti između 0 i 7 Celzijevih stupnjeva. Ali bi već moglo biti suho, možda i sa sunčanim razdobljima.
  • U ponedjeljak je izgledan mraz, ali treba još pratiti dnevne prognoze tijekom tjedna.