Svakodnevica 25.03.2020. 12:31. Zadnja izmjena: 25.03.2020. 12:32.

Zovite od 8 -14 sati

Telefonsko savjetovanje u podružnici Obiteljski centar

U ovom izazovnom vremenu uzrokovanim koronavirusom, kada se svi u kratkom vremenu suočavamo sa posljedicama koja se direktno tiču nas i naših bližnjih, želimo Vam ispred podružnice Obiteljski centar dati par obavijesti i savjeta.

Prema Odluci resornog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 primamo samo hitne stranke.

Ponukani trenutnom situacijom, obavještavamo žitelje Međimurske županije da su stručne djelatnice Podružnice Obiteljskog centra (socijalne radnice, psihologinja i socijalna pedagoginja) dostupne putem telefonskog savjetovanja svakog radnog dana od 8 do 14 sati na brojeve telefona 395-927; 395-933, 395-926, 395-902.

Svjesni smo da su novonastale okolnosti stresne za svaku obitelj, puni smo pitanja, ishitrenih reakcija, povišenih emocija, koje još više pridonose stvaranju napete obiteljske atmosfere, a koja se najviše odražava unutar obitelji (odnos djece i roditelja, djece međusobno te partnerskih odnosa).

Emocionalna očekivanja svih članova obitelji su velika što je u trenutnim okolnostima izazovno za izbalansirati, jer stresna situacija i razna ograničenja čine nas ranjivima i otežavaju svakodnevne skladne obiteljske odnose (online nastava, očekivanja od poslodavca, očekivanja od samih sebe, …).

Ovo su samo neke od teškoća i izazova s kojima se pojedinci i obitelji suočavaju, a koji nisu zanemarivi, jer posljedično mogu dovesti do eskalacije kako emocija tako i ostalih nepoželjnih oblika ponašanja. Naše profesionalno iskustvo dokazuje da pravovremenim reagiranjima na prije navedene teškoće u odnosima možemo puno toga prevenirati.

I u ovim kriznim trenucima postoji mjesto i vrijeme za osobni i obiteljski rast i razvoj, stoga Vas još jedanput pozivamo da nam se obratite u punom povjerenju.

Još nekoliko korisnih savjeta našeg tima:

Održavanje rutine – iako niste na svojem radnom mjestu/u školskoj klupi, važno je nastaviti sa svojom uobičajenom dnevnom rutinom (spavanje i jedenje, kućanski poslovi, druženje s ukućanima, za učenike - obrazovanje putem interneta: praćenje tv škole, sudjelovanje u virtualnim učionicama, redovito izvršavanje školskih zadataka)

Ostanite aktivni – ukoliko postoji mogućnosti izađite na svjež zrak (dvorište, balkon) i uvedite vježbanje kod kuće. Zabavite se s djecom birajući glazbu uz koju ćete vježbati i vježbe koje ćete provoditi.

Probudite vašu kreativnost – iskoristite slobodno vrijeme i bavite se aktivnostima koje ste oduvijek željeli, a niste našli vremena. Uključite djecu u učenje novih vještina, kuhajte zajedno, crtajte, uredite vrt, izrađujte ukrase od materijala koje imate kod kuće,organizirajte fotografije, čitajte i pohvalite se za dobar posao.

Očuvajte odnose s obitelji u drugome mjestu, prijateljima – putem društvenih mreža i telefona stupite u kontakt s dragim osobama, povežite se, pružite podršku jedni drugima.

Izbjegavajte prekomjernu izloženost medijskim sadržajima (vijesti kao stalna zvučna kulisa, uznemirujuće informacije koje primamo putem radija i društvenih mreža, neke od njih i ne provjerene); pokušajte ograničite informiranje na dva – tri puta dnevno i pažljivo birajte izvore tih informacija

I ne zaboravite, upravo nas izazovna vremena jačaju; daju nam mogućnost da pokažemo solidarnost i odgovornost prema drugim ljudima, obitelji priliku za jačanje odnosa, a pojedinci dobivaju novu sigurnost u sebe, s nekim novim vještinama za nošenje sa životnim nedaćama.


Za stručni tim Podružnice Obiteljski centar,

Predstojnica Podružnice Lidija Vinković, dipl.soc.radnica