Svakodnevica 17.12.2017. 03:46. Zadnja izmjena: 17.12.2017. 03:46.

Mogu sve

Teo Škvorc iz Strahoninca: Mogu doplivati i do Olimpijskih igara

Na Festivalu plivanja koji se održao početkom studenoga u sklopu Otvorenog regionalnog prvenstva za osobe s invaliditetom u Rijeci sudjelovao je plivački klub za osobe s invaliditetom Vidra  iz Varaždina čije član je oko godinu i pol dana sedmogodišnji Teo Škvorc iz Strahoninca, učenik prvog razreda Osnovne škole Strahoninec. Između 111 plivača iz 16 klubova Teo je osvojio drugo mjesto u apsolutnoj i juniorskoj kategoriji plivajući 50 i 100 metara leđno, dok je u tehnici prsno na 100 metara osvojio prvo mjesto, a na 50 metara drugo mjesto u apsolutnoj i juniorskoj kategoriji. Osim toga, u svim je disciplinama popravio svoja najbolja osobna vremena.

Ovo nije bio Teov prvi uspjeh u plivanju, ali je trenutno posljednji, pa je poslužio kao razlog da posjetimo Tea i njegove roditelje Tajanu i Zorana i poslušamo priču kako je sve  krenulo.

PROHODAO ZBOG PLIVANJA

- Naš sin boluje od bolesti osteogenesis imperfecta, bolest je to poznatija kao staklene kosti. Plivati je počeo s pet godina. Članovi župnog Caritasu u Strahonincu tada su nas uputili i financirali nam Školu plivanja za djecu s teškoćama u razvoju koju vodi profesorica kineziologije Višnja Bunić na bazenima u Čakovcu. Zahvaljujući plivanju Teo je prohodao, prisjetila se Tajana. Školu, koja je dio projekta Treneri velikog srca, provodi Hrvatski plivački savez osoba s invaliditetom. Na plivanje na Gradske bazene Marija Ružić u Čakovcu Teo, Zoran i Tajana Škvorc godinu dana su odlazili svake nedjelje prijepodne. Roditelji su morali biti uz njega jer Teo nije mogao samostalno plivati, a i trebalo je paziti da ga druga djeca ne udare. I najmanji udarac za njegove bi kosti bio previše.

- U vodi sam se odlično snašao i brzo shvatio da se u njoj lakše krećem nego izvan vode. Sve je počelo kao igra, a upoznao sam i nove prijatelje. Ubrzo sam plivanje jako zavolio i sigurno ću se time baviti još jako dugo, sramežljivo kaže Teo. - Trenerica Višnja dobro ga je motivirala, zadavala mu sve teže i teže zadatke, na što je on bio ponosan, objašnjava Tajana. Ne samo da je Teo plivanjem dobivao sve više samopouzdanja već je jačao mišićno koštani sustav, a došao je do te razine da po kući može hodati bez ikakve potpore.

U PLIVAČKOM KLUBU VIDRA

Nakon godine dana plivanja u Čakovcu Teo je pozvan u plivački klub Vidra Varaždin. Tek su tada, 2016. godine, krenuli ozbiljni treninzi u olimpijskom bazenu, ali Teo je odrađivao sve sa osmijehom i pun adrenalina. Ubrzo je stekao slobodu i sigurnost kretanja u vodi. Nakon tri mjeseca treniranja zaplivao je na prvom natjecanju u Rijeci i osvojio dva zlata, nakon čega je isti uspjeh ponovio u Splitu. Ponosu i sreći u obitelji Škvorc nije bilo kraja.

- Iako najmlađi u klubu Vidra, čim je krenuo trenirati tri puta tjedno, bio je spreman za natjecanje. Uspješno je odradio dva velika natjecanja, no tada je zbog loma prvo lijeve, a nakon toga i desne ruke pauzirao od plivanja od travnja do kolovoza ove godine i propustio natjecanje u Zadru, Zagrebu i Sloveniji, navodi Teov otac Zoran.

No, Teo nije odustao, nakon što su kosti zacijelile vratio se treninzima i ponovno postiže odlične rezultate, one već spomenute na početku teksta. - Dok sam u školi poslijepodne, ne stignem na trening, ali onda s mamom i tatom odlazim na bazene u Čakovec. U školi mi s kretanjem pomaže asistentica koju sam imao i u vrtiću. Volim matematiku i često za odrađene zadatke dobijem kvačicu ili zvjezdicu, veselo govori Teo koji osim plivanja, obožava i računalne igrice. Do danas je prošao sedam operacija. Lom kostiju posljedica je gotovo svakog njegovog pada ili udarca stoga su uvijek na oprezu pa zbog sigurnosti za kretanje koristi hodalicu. U vodi je kao ribica, dijete bez ikakve poteškoće u razvoju te Zoran i Tajana Školu plivanja za djecu s teškoćama u razvoju preporučuju svima koji zajedno s djetetom vode bitku protiv nekog oblika invaliditeta.

Nema odustajanja, to je glavna Teova misao u čemu ga svom silom podržavaju njegovi roditelji Tajana i Zoran te stariji brat Nino koji u njemu ne vide samo dijete sa staklenim kostima, već snažnog dječaka koji može sve što poželi, pa čak i doći do natjecanja na Olimpijskim igrama.