Svakodnevica 20.09.2020. 08:33. Zadnja izmjena: 20.09.2020. 08:33.

Naši ljudi

U dvorištu obitelji Kovač iz Hodošana: Sve je onak, kak je Bog dal

- Sve kaj vidite, tak je kak je Bog dal. Nema govora kaj bi nekaj špricali, govore supružnici Bernarda i Ivan Kovač iz Hodošana pokazujući svoje prostrano dvorište prepuno voćaka i ukrasnog grmlja. Kako to već biva u kasno ljeto cvijeće polako ide k kraju, no još pruža ugodu oku, nešto voća je zrelo, dio će tek dozoriti. No, kod Kovačevih doista, nema čega nema. Od više sorti jabuka, krušaka, šljiva, oraha, do smokvi.

- O svakoj voćki i svakom grmu brinemo kao da je jedini, ističu. Bernarda je radni vijek provela u nažalost propalom goričanskom Meisu, dok je Ivan monter grijanja i varilac, no zbog zdravstvenih poteškoća trenutno ne radi. Da travnjak bude besprijekoran brine kćer Melita, dok sin Marko kruh svagdašnji kao i brojni drugi Međimurci, zarađuje u Njemačkoj.

- Opušta me, a i doktor mi je to preporučil, bicikliranje. Odem i do Murščaka, uglavnom, volim biti u prirodi, kaže Bernarda dodajući da joj je ipak najljepše kod kuće, upravo i zbog svog dvorišta. Njezin posebni i najdraži dio je sama sredina dvorišta koju su okupirali vrtni patuljci i druge skulpture, a s ukusom je omeđen dvama stablima marelice.

- Obožavam patuljke i ovakve skulpture, nabavljam ih gdje god stignem, napominje Bernarda, dok Ivan dodaje da su pojedini teški i do 100 kilograma pa ih on postavlja. Planova za okućnicu obiteljske kuće u Glavnoj ulici, u samome srcu Hodošana, nasuprot društvenog doma, bračni par ima još mnogo, a oni uključuju kamenjare, parkić pa i jezerce.

- Samo nek zdravlje posluži, dodaju Bernarda i Ivan.