Svakodnevica 27.03.2016. 18:43. Zadnja izmjena: 28.03.2016. 09:20.

Dora Hren iz Selnice

Učiteljica razredne nastave Roberta Barat: Dora je duša našeg razreda!

Jedna od sudionica županijske smotre LiDraNo 2016. održane u Centru za kulturu Čakovec 2. ožujka bila je Osnovna škola Selnica koja se na smotri predstavila scenskom igrom pod nazivom "Igrajmo se bajki". U dramskoj izvedbi pod voditeljskom palicom učiteljice razredne nastave Roberte Barat, sudjelovali su učenici dramske družine od 2. do 4. razreda Osnovne škole Selnica. Od devet malih glumaca posebno se istaknula učenica 3. razreda Dora Hren. 11-godišnja Dora iz Selnice boluje od Downovog sindroma, no usprkos tome redovna je učenica 3. razreda Osnovne škole Selnica te prati nastavu po prilagođenom programu. Svakodnevno joj u izvršavanju školskih obaveza, prvenstveno u pisanju i rješavanju matematičkih zadataka, pomaže njena asistentica Ivana Živčec Želežnjak. Dora i Ivana zajedno rade već pet godina, od čega dvije u vrtiću i tri u školskim klupama te kažu da odlično funkcioniraju zajedno.

"Dora je vrlo samostalna i sve voli sama napraviti. Ja joj pomažem samo onda kada je to zaista potrebno", kazala je Dorina pomoćnica Ivana. Komunikativna i nadasve simpatična 11-godišnjakinja izuzetno je marljiva i uporna te se može pohvaliti peticama u školskom imeniku. "Škola uopće nije teška. Ne znam zašto netko govori da je teško", s osmijehom je kazala Dora, a na pitanje što sve voli odgovorima nema kraja: "Volim čitati, pisati, bojati, crtati, glumiti, vježbati, igrati graničara (...). Volim svašta."

Učiteljica Roberta Barat za svoju učenicu također ima samo riječi hvale, posebno što se marljivosti i znatiželje tiče. "Dora bez problema rješava sve zadatke, a ako treba bilo kakvu pomoć na raspolaganju smo joj svi – asistentica, prijatelji i ja", istaknula je Dorina učiteljica te dodala da je Dora omiljena među svojim prijateljima i naprosto duša cijelog razreda koja svojom dobrotom širi vedrinu i optimizam. "Toliko ljubavi koliko Dora daje, to malo tko može. Ona je cijela jedna velika ljubav", razdragano je opisala.

Djevojčicu zaraznog osmijeha karakterizira i posebna znatiželja za otkrivanjem novih stvari pa se između ostalog okušala i u glumi. Postala je članica dramske družine koja je nastupila na Županijskoj smotri LiDraNo. "Jako volim glumiti, plesati i zabavljati se sa svojim prijateljima", opisuje Dora. Rado provodi vrijeme sa svojim prijateljima na pozornici gdje, kaže, nema mjesta tremi, a sposobna Dora tekst i korake savladala je bez poteškoća, baš poput ostalih vršnjaka. Iako joj se gluma jako sviđa i želi nastaviti glumiti u dramskoj družini, njezin san nije postati glumica. "Kad odrastem bit ću učiteljica. Velika učiteljica. Baš kao moja učiteljica Roberta", zaključila je s osmijehom na licu 11-godišnja Dora.

Scenska igra "Igrajmo se bajki" u izvedbi dramske