Svakodnevica 03.11.2017. 08:48. Zadnja izmjena: 03.11.2017. 09:12.

Obitelj Toplek iz Poleva

Uzgoj cvijeća je kao briga o čovjeku

Mario Toplek (35) iz Poleva i njegova supruga Željka (37) prije tri godine naslijedili su obiteljski posao od Marijevih roditelja Josipa i Vesne. Mladi bračni par preuzeo je tvrtku osnovanu još 1991. godine koja se bavi proizvodnjom i uzgojem cvijeća, uređenjem okućnica i uslugom sađenja.

- U današnje vrijeme jako teško bismo sami pokrenuli samostalan posao od nule. Imali smo sreće što smo naslijedili jako dobre temelje. Nastavili smo proizvodnju koja se danas prostire na oko 15.000 kvadrata, od čega nešto više od pola hektara unutarnje proizvodnje pod staklenicima i plastenicima te jedan hektar vanjske proizvodnje, objašnjavaju naši sugovornici.

Željka, po struci magistra ekonomije, zadužena je za uredske poslove – nadzor proizvodnje i prodaju, dok je Mario, izučeni automehaničar, stalno na terenu te brine o uvozu, dostavi i održavanju. Vremena za predah nema jer posla ima tokom cijele godine. Već za Valentinovo pripremaju se jaglaci, ciklame i atraktivne afričke ljubičice koje Toplekovi uzgajaju jedini u Hrvatskoj, oko 60 tisuća komada godišnje. U sezoni proljeća aktualne su presadnice, pelargonije, ljetnice, visilice i hortenzije po kojima su uzgajivači cvijeća iz Poleva prepoznatljivi. Trenutno je u punom pogonu jesenski program u okviru kojeg je povodom blagdana Svih Svetih u proizvodnji 40.000 lončanica maćuhica, krizantema, špina i multiuflore. Za mjeseca dana njihove plastenike i staklenike preplavit će crveni tepih božićnih zvijezda.

- Ovaj posao iziskuje 24-satnu posvećnost. Stalno se radi. Ne možemo zajedno ni na godišnji odmor. Suprug nas odveze na more i vrati se isti dan jer mora dežurati i brinuti o cvijeću. To je briga o živom biću, svjedoči Željka.

Vizija budućnosti

Pozitivna stvar je što trenutno ne moraju tražiti kupce. Više od 99 posto cvijeća plasiraju u jedan trgovački lanac.

- Mi smo mali proizvođač i teško možemo konkurirati uvozu. Bez ovog posla bilo bi nam jako teško. Potreba na tržištu ima. Prisiljeni smo stalno povećavati proizvodnju jer trgovački lanac s kojim surađujemo svake godine širi broj poslovnica. Ako ne možemo držati korak s njima, ispast ćemo iz igre, objašnjava Željka. Zbog prezasićenosti tržišta plan im je preorijentirati se na zeleno sobno bilje za uređenje kuće.

- Vizija nam je otvoriti vrtni centar. Dugoročno bi bilo posla i za naše sinove Nikolu (12), Leona (10) i osamnaestmjesečne blizance Lukasa i Gabriela, ali neka sami odluče čime se žele baviti. Tržište i potencijal postoje i može se solidno živjeti od ovog posla, ali treba jako puno raditi. Težak je ovo posao..., zaključili su naši sugovornici.