Svakodnevica 20.09.2017. 22:11. Zadnja izmjena: 20.09.2017. 22:15.

Ljubitelj starina

Valent Novak iz Ivanovca: Imam trubu kojom je najavljen početak I. svjetskog rata!

Nekad sam skupljao starine, a danas mi je strast kamen, kaže osebujni Ivanovčanin, umirovljenik Valent Novak koji nas je pozvao da javnosti pokaže svoje najnovije djelo – kamenu fontanu. -To je poklon za rođendan mojem unuku Janu koji je u lipnju navršio godinu dana života. Ideja je, kaže, potekla od njegovog sina, Janovog oca Franje, a pri realizaciji projekta, pomogli su svi ukućani – od Valentove supruge Ide i drugog uuka Luke, do snahe Gorane.

-Tu je nekad bio cvjetnjak, ali sad smo se odlučili na ovo. Iskopali smo grabu, izolirali ljepenkom, a onda je uslijedila izrada mozaika. Najveći dio kamenja potječe s obala Drave gdje smo često na piknicima. Dok se obitelj kupa ja šećem i tražim kamenje, priča Valent čiju strast dokazuju i drugi dijelovi dvorišta. I zidovi kuće, brojne tegle s cvijećem pa čak i kupaonicu, krase kameni mozaici. - Svaki kamen je lijep samo ako se postavi na pravo mjesto, smatra Valent, po struci strojobravar. Ni sam nije siguran odakle tolika ljubav upravo prema kamenju, no odmalena ga, dodaje, privlače prirodni materijali iz kojih se da napraviti nešto lijepo i korisno.

Kad je riječ o starinama, skupljao ih je od mladosti. Dio je bio primoran prodati, no ostala mu je lijepa kolekcija. Najstariji predmet u njegovoj kući je citra izrađena 1756. godine koju mu je u Splitu nabavio jedan školski kolega. U vrtnoj sjenici se uz ostalo nalazi vatrogasna truba koja je Ivanovčanima objavila da je počeo I. svjetski rat! 

Na samome ulazu u dvorište obitelji Novak svakome gostu postaje jasno da se ne radi o običnom dvorištu. Dio prednjeg zida kuće krasi palma napravljena - a od čega drugog nego kamena.