Svakodnevica 19.09.2017. 00:35. Zadnja izmjena: 19.09.2017. 06:51.

Strahoninec

Veterani sportskog plesa Valentina i Marinko Patafta - Ljubav na prvi ples!

Ocijenivši da bi kao plesni par mogli dobro funkcionirati, da odgovaraju jedan drugome po fizionomiji i karakteru, u plesnoj školi u Zagrebu Valentinu i Marinka Pataftu 1994. godine je upoznao i u plesni par spojio voditelj i trener Ismet Čamdžić. Na plesnom su podiju istog trenutka shvatili da jedan drugome u koracima i okretima odgovaraju kao pripadajući dijelovi slagalice, a ubrzo nakon toga su se i zaljubili. Tada im je, zbog fakultetskih obaveza zbog kojih su i boravili u Zagrebu, ples bio zabava i usputna zanimacija, no ubrzo im je postao i ozbiljan hobi bez kojeg danas ne mogu.

Nakon što su oboje diplomirali 1998. godine, vjenčali su se i došli živjeti u Međimurje, u Strahoninec, odakle je Marinko, dok je Valentina rodom iz Mostara. Po zanimanju Valentina je arhitektica, a Marinko strojar. Sretno su oženjeni već 19 godina, a ona ljubav prema sportskom plesu koja ih je spojila još nije ugasla. – Godine 1998. kad smo se vjenčali trener I. Čamdžić otvorio je Sportski plesni klub Harmony Varaždin čiji smo članovi od osnivanja te se od tada aktivno bavimo sportskim plesom i višestruki smo prvaci u kategoriji veterana, ponosno je kazala Valentina. Klub u kojem, u kategoriji veterani II koja obuhvaća parove od 45 do 55 godina, pleše bračni par Patafta danas se naziva Sportski plesni klub Varaždin, a oni su državni prvaci i u standardnim i latinsko - američkim plesovima za 2017. godinu.

Svaka od kategorija u sportskom plesu ima pet plesova, a bračni par Patafta pleše svih deset. Na državnom prvenstvu u kombinaciji svih 10 plesova održanom u lipnju u Sesvetama osvojili su, odlično, drugo mjesto. Za svaki se nastup moraju jako dugo pripremati, primjerice, ako plešu latin plesačica se dan ili dva prije mora namazati kremama kako bi imala određenu boju i sjaj, a točno su propisani i obuća i frizura koju mora imati. Na standardnom plesu nosi zatvorene, a na latino otvorene sandale. Muški brigu vode o svojim hlačama, fraku, tregerima i posebnim gumbima za koje mora znati gdje koji ide. Kada je tema ples, Valentina i Marinko mogu pričati od jutra pa sve do idućeg dana nabrajati natjecanja i mjesta koja su prošli i gdje su sve plesali, jer u ovih se 20-ak godina nakupilo zaista mnogo nastupa. Strast i osjećaji koje gaje prema tom hobiju neopisivi su, njihove oči sjaje posebnim žarom kada govore o plesu, plesnoj opremi, koracima i nastupima.

Ples je odmor od posla i stresa

– Nastupamo na bodovnim turnirima koji se održavaju otprilike svaka dva tjedna u sezoni te na državnim natjecanjima diljem Hrvatske. Želja nam je izlaziti i na međunarodne turnire, ali smo do sad plesali samo u Mariboru i Beču, jer za sportski ples kao i za svaki drugi sport treba puno vremena i truda, a nama vremena konstantno nedostaje  zbog prirode posla kojim se bavimo i mnoštva obaveza, te ne stignemo izlaziti na turnire koliko bi željeli, sa žaljenjem je kazao Marinko s kojim se složila i supruga Valentina. -Treniramo tri puta tjedno po 90 minuta i to standard, latin i isplesavanje u Areni Varaždin i u dvorani Druge gimnazije Varaždin. Dva treninga tjedno imamo sa sadašnjim trenerom Robertom Šubertom, mnogima poznatom plesaču iz HRT-ove emisije Ples sa zvijezdama, a treći trening je kondicijski. Kondicijski trener nam je, od prošle godine, Tomislav Biškup, dok nas je sve ove godine prije kondicijski trenirao Dominik Pavlek. Uz to, često vikendom uzimamo i privatne sate, objasnila je Valentina dodavši kako joj je od standardnih plesova najdraži engleski valcer, a od latinsko - američkih rumba dok njen suprug najviše voli slowfox od standardnih plesova i jive od latino plesova.

– Plesanje je odmor od posla i svakodnevnog stresa. Kad plešemo jednostavno moramo zaboraviti na sve drugo, jer ako se ne koncentriram u potpunosti na korake onda zgazim suprugu, a to ne moram objašnjavati da je jako loše za nju, ali i za mene, priznao je Marinko nasmijavši Valentina koja je dodala da su sretni što imaju zajednički hobi, a ne da nakon posla odlaze svatko na svoju stranu. – Dijelimo ljubav prema plesu, međusobno se družimo i izvan kuće, upoznajemo nove ljude i stječemo nove prijatelje, kazala je. Njihove ormare, zidove i vitrine, iako oboje kažu da im nije bitno jesu li prvi, drugi ili treći već da se dobro zabavljaju i uživaju, krasi niz medalja i pehara, a svaka od njih donosi im divna sjećanja na ljude i mjesta gdje su ih osvojili. Plesanje je poprilično skup sport, ali ispunjava njihove potrebe i njihova srca i krijepi im tijela.

– Kao i svaki sport i sportski ples ima brojna pravila. Moramo biti registrirani kao plesači pa tako imamo i međunarodnu i domaću iskaznicu, a svakih šest mjeseci moramo i na liječnički pregled. Za svaki ples točno je određena odjeća i obuća tako da je oprema poprilično skupa, ali dok god možemo - plesat ćemo, zaključio je Marinko Patafta pokazujući nam sa suprugom Valentinom brojne snimke njihovih nastupa koje uredno spremaju na računalo i rado ih, kada nađu slobodnog vremena, ponovo pogledaju.

Nećemo prestati plesati

Unatoč tome što je njihov hobi poprilično skup, iziskuje mnogo truda i rada te troši puno slobodnog vremena ne namjeravaju se prestati njima baviti pa je jednom prilikom Marinko kazao Valentini: Čuj, plesat ćemo svih 10 plesova do 77 godine, a nakon 77 ćemo razmisliti hoćemo li plesati samo standard ili ćemo i dalje plesati sve - i standard i latinsko-američke.