Svakodnevica 10.01.2020. 10:39. Zadnja izmjena: 10.01.2020. 10:41.

Draškovec

Vjekoslav Kvakan: Traktorima protiv mobitela i tableta

Draškovčanin Vjekoslav Kvakan (68) pravi je majstor metalac, stručnjak u izradi različitih vrsta metalnih konstrukcija. Njegovih se ruku djela mogu pronaći diljem sela, od ograde na farofu do impresivnog adventskog vijenca koji ovih dana krasi središte mjesta.

No, najponosniji je Vjekoslav na traktore oldtimere, koje je sam obnovio i u njih uložio svoju dušu. - Dugo sam ih popravljao jer nisam bio na normi nego sam radio iz ljubavi. To je ostavština mojim unucima jer su ovi traktori danas još jedini način da ih odvučem od mobitela i tableta, smije se djed Vjekoslav, dok priča kako ljeti, kad stignu iz Čakovca i Zagreba, svoje i još susjedove unuke natovari na prikolicu i sve ih uz ciku i dječje veselje vozi draškovečkim poljima.

Zato pitanje prodaje ovih starina, Steiera iz 1957. godine i Eichera iz 1961. godine, uopće ne dolazi u obzir. Njihova se vrijednost, kaže Vjekoslav, ne može mjeriti u novcu, jer je dječje veselje i vrijeme provedeno s unucima neprocjenjivo.

Jedino, majstorski duh već neko vrijeme nema mira, pa intenzivno razmišlja o novom restauratorskom projektu za koji već ima i kandidata. - Nagledao sam si jedan mali Porsche, supruga veli nek si ne nakopavam još to na leđa, ali mislim si – to će mi biti zadnje, smije se Vjekoslav, potajno svjestan da će mu pod rukama i dalje nastajati razna metalna čuda, poput mosta na kojem radi i kojim će se uskoro moći preko obližnjeg ribnjaka.