Svakodnevica 21.01.2018. 11:22. Zadnja izmjena: 21.01.2018. 11:23.

Susreti

Vjekoslav Slivar iz Podbresta ostavlja otisak duše u drvetu

Drvo ga je oduvijek inspiriralo, i dugo je nosio želju da u drvetu ostavi neki svoj trag, a prije tri godine Vjekoslav Slivar (55) iz Podbresta tu je težnju krenuo ostvarivati. U drvu sad rezbari različite motive, uglavnom iz biljnog i životinjskog svijeta, a na njegovim se djelima jedva stigne osušiti završni sloj laka, već završe na zidu nekog od članova obitelji ili prijatelja. Nedavno su Vjekoslavove rezbarije prvi put predstavljene javnosti, na Božićnoj izložbi Udruge žena 'Brest' iz Podbresta.

Rad s drvom Vjekoslavu je poznat iz mladosti, kad je jedno vrijeme radio kao stolar, no za kreativnost mu je malo vremena ostajalo na obiteljskoj farmi krava koju je dugo vodio sa suprugom Jasminkom. - Farmu smo imali 16 godina i uz to smo obrađivali polja. Ostali bismo u tome poslu, samo da smo na kraju mjeseca uspjeli doći do nule. Ali krenulo je u minus, i nije nam preostalo drugo nego krave prodati i pronaći posao, pojašnjava Vjekoslav.

Prije tri su godine ispraznili staje i oboje se zaposlili u privatnim tvrtkama, a Vjekoslav je tad napokon pronašao vremena da se okuša u drvenim rezbarijama. Prvi motiv koji je izradio bio je trs s grožđem, a do danas ih je napravio dvadesetak. Izrađuje ih od lipe ili oraha, i za svaki mu treba od pet do dvadeset sati. - Htio sam nešto izraditi vlastitim rukama, sebi za dušu, i to je nešto što me opušta. Iako, rezbarenje traži puno preciznosti i smirene živce, pa ako me supruga rasrdi, onda dva tjedna ne mogu uzeti nožić u ruku, šali se.

U podrumu kuće njegov je kutak za svaštarenje, i tu se posvećuje svojemu novom hobiju, ali samo u zimskim mjesecima. Čim zatopli, svaki slobodan trenutak provodi na gruntu na kojem se, i bez krava, nalazi pravo malo životinjsko carstvo – razne vrste golubova i ukrasnih kokoši, guske, pure, psi, koze, srne i jeleni, te jedan poni konjić. U njihovu dvorištu, smiju se Slivarevi, završe i životinje koje sami nabave i one koje netko usput pronađe, jer znaju da ih tu čeka sigurno utočište.

Vjekoslavu je još želja na dvorištu izraditi drvenu kućicu za slobodno vrijeme i druženje, i nada se da će plan uspjeti ostvariti i prije nego što ode u mirovinu. A kad je konačno dočeka, kaže, napokon će imati vremena za sve svoje hobije i ljubavi.