Svakodnevica 02.02.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 10.03.2016. 12:24.

Stjepan Klobučarić predložio

Vjevericama protiv vrana u čakovečkom Perivoju Zrinskih

Sa zanimljivom idejom u našu je redakciju došao čitatelj Stjepan Klobučarić iz Savske Vesi. Često, još od djetinjstva, prolazi čakovečkim Perivojem Zrinskih te je pratio i medijske napise o pokušajima Grada Čakovca i županijske Javne ustanove „Međimurska priroda“ smanjenja populacije vrana.  Klobučarić međutim predlaže novu metodu. "Nekada je u parku bilo dosta vjeverica. Više ih nema. Vjeverice jedu jaja vrana. Kad bi ih se nanovo „uselilo“ u Perivoj, a prije toga trebalo bi zasaditi i više lješnjaka, broj vrana s vremenom bi se sigurno smanjio", kaže. 

Svoju je ideju izložio i nadležnima u Gradu Čakovcu, no kako ističe, bisu ga baš previše pozorno saslušali. 

Podsjetimo. U nastojanjima da se smanji populacija vrane gačac na nekoliko stabala u Perivoju prošlo su proljeće postavljeni baloni s ilustracijama mrtvih vrana te zvučni uređaj koji je emitirao glasanje ptica grabljivica, a što je trebalo uplašiti i otjerati vrane. Ubrzo se međutim pokazalo, a to su kasnije priznali i u Gradu Čakovcu, da spomenuta metoda nije polučila željeni rezultat.  Iznijet je  podatak da su u prosincu 2013. godine u Perivoju bila 173 gnijezda, a u ožujku prošle godine čak 517. Lovci su u tom razdoblju u okolici Čakovca odstrijelili 115 jedinki, dok je živolovkom uhvaćeno njih 15, no to je bilo zanemarivo u odnosu na ukupnu populaciju.  „Mjera“ koja se, tako barem ispada prema analizi iz gradske uprave, zapravo pokazala najučinkovitijom bio je jak vjetar koji je početkom svibnja koji je iz gnijezda izbacio 107 mladih ptića…

Hoće li se razmisliti o metodi koju predlaže naš čitatelj iz Savske Vesi i mogu li doista vjeverice pomoći da se broj vrana smanji? Na potezu je struka. 

Izvor: 3119