Svakodnevica 26.03.2018. 11:08. Zadnja izmjena: 26.03.2018. 11:56.

Vrijemeee

Vremenska prognoza: Pred nama su ugodniji i topliji dani

VREMENSKA SLIKA: Ove godine je ožujak opravdao porijeklo svog imena (lažujak, luđak). Prvo ožujsko jutro donijelo nam je vrhunac ovozimskog hladnog vala, temperatura je ponegdje na sjeverozapadu i u Slavoniji pala ispod -20°C. Ubrzo je stiglo zatopljenje i to naglo pa je temperatura već za tjedan dana ponegdje došla i do 20 Celzijevih stupnjeva u plusu pa smo brzo zaboravili na zimu. Možda još nismo trebali jer je zima opet pokazala zube prošlih sedam dana. Nije to bilo ništa strašno za ožujak, on je i zimski i proljetni mjesec, ali dovoljno da se još ne možemo potpuno opustiti i uživati u proljeću koje nam je i astronomski počelo prošli tjedan… Ipak, u sljedećih tjedan dana ponovno će biti toplije pa ćemo do Uskrsa doživjeti znatnije zatopljenje. Opširnije o prognozi za sljedećih sedam dana u nastavku.

VREMENSKA PROGNOZA

  • Ponedjeljak pokazuje nešto više oblaka, ali se očekuju i sunčana razdoblja. Trebalo bi ostati suho. Temperatura bez veće promjene u odnosu na nedjelju, a vjetar će biti uglavnom slab. Ujutro je moguć slab mraz uz minimalac između -2 i 1°C, a najviša dnevna temperatura bi mogla narasti na 9 ili 10 Celzijevih stupnjeva.
  • Za utorak i srijedu na vidiku je daljnji lagani porast temperature pa će biti sve toplije. Izmjena oblaka i sunca te većinom suho vrijeme ili samo ponegdje koja kap kiše ili kraći proljetni pljusak. Polako će sve više nalikovati na proljeće jer će i jutarnja temperatura biti u plusu. Najviše dnevne brojke približit će se ili popeti na 15 Celzijevih stupnjeva, osobito u srijedu kad ćemo imati južinu. Južina i približavanje pogoršanja utjecat će na nešto lošiju biometeorološku situaciju pa su moguće manje tegobe kod meteoropata i kroničnih bolesnika.
  • U četvrtak će biti oblačnije i hladnije. Povremeno se očekuje kiša, osobito u noći i prijepodne. Poslijepodne sve manje kiše i više suhog vremena jer će se pogoršanje polako udaljavati od nas. Jutarnja i dnevna temperatura se neće bitno razlikovati i očekujemo između 4 i 9 Celzijevih stupnjeva uz slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova.
  • U petak još povremeno više oblaka, ali se očekuju i sunčana razdoblja. Jutro će vjerojatno biti malo hladnije nego u četvrtak, ali će danju opet zatopliti jer bi uz sunčana razdoblja i novu južinu ponovno trebalo doći do pritjecanja toplijeg zraka. Popodnevna temperatura možda prijeđe 15 Celzijevih stupnjeva.
  • Subota bi trebala biti još malo toplija. Izmjenjivat će se oblaci i sunčana razdoblja, ali tijekom dana postojat će mogućnost za malo kiše ili pljusak. Već od jutra ugodno, a dnevna temperatura možda naraste i do 16 Celzijevih stupnjeva.
  • U nedjelju slično, promjenjivo i toplo uz moguć nekakav proljetni pljusak, a temperatura će i na Uskrs narasti malo iznad 15 Celzijevih stupnjeva.
  • Tijekom ponedjeljka postojat će mogućnost za malo kiše ili kakav pljusak, ali će još malo zatopliti. Nema sumnje, stiže nam proljetno vrijeme.

Preporuča se da pratite i Facebook stranicuKad će Kiša. (Prognozu napisao: Kristijan Božarov. Za detaljniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060-555-555. Cijena 3,49 KN/min. iz fiksnih te 4,78 KN/min. iz mobilnih mreža. Davatelj usluge: HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, info tel. 0800-1234, prognoza izrađena 25.3.) 

METEOROLOŠKI KALENDAR

  • 25. ožujka je prosječno prvi dan u godini s grmljavinom
  • 28. ožujka 1964. u Valdezu na Aljasci zabilježen najveći tsunami – prema procjenama visine 60 metara!
  • 30. ožujka 1995. jako zahladnjenje i snijeg, u Dalmaciji i orkanska bura
  • 31. ožujka 1989. u Zagrebu je izmjerena temperatura od 26°C