Svakodnevica 07.08.2017. 07:43. Zadnja izmjena: 07.08.2017. 07:52.

Vremenska prognoza

Vrhunac ljeta je iza nas, no vrućine se nastavljaju već sredinom tjedna

VREMENSKA SLIKA

Mjesec srpanj u prosjeku je najtopliji mjesec u godini, srce ljeta. Nisu neobične vrućine, što je odavno poznato i u pučkoj meteorologiji (Ilija žeže, Jakov kuri - Ana žari…). No, ove godine vrhunac vrućine stigao je u prvom tjednu kolovoza, tako da bi najtopliji dio ljeta 2017. umjesto srpnja moglo biti prvih desetak dana kolovoza. Ovih dana u mnogim gradovima izmjereni su novi rekordi. Primjerice, u splitskoj zračnoj luci Resnik temperatura je narasla na čak 42,3 °C, a i kod nas se popela blizu 40 °C. Ovaj tjedan bit će puno ugodniji, uz samo jedan kraći val vrućine sredinom tjedna...

VREMENSKA PROGNOZA 

Nakon iznimno neugodne vrućine prošli tjedan, u ovom ćemo lakše disati. Hladna fronta koja nas je prošla u noći s nedjelje na ponedjeljak donijela je kišu i grmljavinske pljuskove, ponegdje i jače nevrijeme.

  • U ponedjeljak će još uvijek biti dosta oblaka, a nije isključeno ni malo kiše, osobito ujutro. Puhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova, pa će temperatura zraka biti osjetno niža nego prošli tjedan. Jutarnja se očekuje oko 16, a najviša dnevna između 22 i 24 Celzijeva stupnja. Biometeorološke prilike bit će povoljnije, pa će se većina ljudi osjećati puno bolje nego prethodnih dana.
  • Utorak bi trebao biti sunčaniji i većinom suh te ponovo topliji. Jutro ugodno svježe, ljepše ćemo spavati, a ponegdje su moguće sumaglica i magla.  Tijekom dana će uz puno sunca zapuhati lagana južina, pa će nakon svježeg jutra brzo zatopliti i dnevni maksimalac bi ponovo mogao biti blizu 30 Celzijevih stupnjeva, ali ipak još ne preko toga.
  • U srijedu još toplije, uz izraženu južinu. Povremeno može biti male do umjerene naoblake, ali bi trebalo ostati većinom suho (mala je šansa za neki lokalni popodnevni pljusak). Jutro malo toplije, a dnevna temperatura bit će osjetno viša i možda dogura čak do 32 Celzijeva stupnja. Zbog južine, vrućine i sparine kvarit će se biometeorološka situacija.
  • I četvrtak će biti težak i vruć dan. U početku puno sunca, vrućina i sparina… Temperatura bi se sredinom dana trebala popeti na 35 Celzijevih stupnjeva, a i noćna temperatura će biti viša nego prethodnih noći. Imajte na umu da sve ove temperature mjerimo u hladu, naravno da je na suncu još toplije. Srećom, primijeti se da su se dani malo skratili iako je to još uvijek relativno mali značaj. Izbjegavajte alkoholna i gazirana pića, tešku i prezačinjenu hranu, jedite više svježeg voća i povrća. Od tekućine su najbolji voda ili čaj sobne temperature te juha jer nam omogućava unos soli koju gubimo pojačanim znojenjem. U četvrtak kasnije popodne ili navečer dolazi hladna fronta s kojom bi trebao zapuhati sjeverac, a mogući su pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i jače nevrijeme. Do kraja dana će ohladiti.
  • U petak promjenjivo, uz izmjenu oblaka i sunca, a možda još padne i malo kiše. Bit će osjetno hladnije u odnosu na sredinu tjedna, temperatura bi se mogla sniziti za više od deset stupnjeva.
  • Za vikend se vrijeme čini stabilnije, uz dosta sunca. Jutra svježa, danju postupno toplije, ali bez velikih vrućina. Vjerojatno je vrhunac ljeta iza nas. Bit će još puno lijepih dana, ali one temperature oko 40 stupnjeva vjerojatno se više neće ponoviti.

Preporučamo da pratite i Facebook stranicu „Kad će Kiša“. (Prognozu napisao Kristijan Božarov.)