Svakodnevica 28.10.2017. 08:43. Zadnja izmjena: 28.10.2017. 11:34.

Oldtimer muzej Šardi u Selnici

Zbirka u kojoj spavaju vozila koja nije moguće vidjeti nigdje drugdje u svijetu

Zaljubljenik u starine Ignac Šardi iz Selnice već 30-ak godina skuplja predmete iz prošlosti i ulaže ogroman trud i znanje, ali i velika financijska sredstva, u njihovu obnovu. Od 2000. godine, odkad je nabavio Fiat iz 1948. godine, posebnu pozornost pridaje prijevoznim sredstvima, a prije pet godina, u srpnju, u središtu Selnice otvorio je muzej starih prijevoznih sredstava i starinskih predmeta. Oldtimer muzej Šardi u pet godina Ignac je dopunio brojnim novim - starim vozilima koje najprije restaurira, osposobljava ih, a zatim izlaže, te povremeno vozi na sajmove.

– S velikom sam voljom krenuo u realizaciju ideje o muzeju, no, danas sam malo razočaran brojem posjeta jer ovdje su zaista vrijedni eksponati koji zaslužuju biti viđeni, mnoga vozila ne mogu se vidjeti nigdje drugdje. Sadržaji poput ovog muzeja obogaćuju turističku ponudu Međimurja, a služe i edukaciji. Žao mi je što moja zbirka nije prepoznata u školama i vrtićima. Djeca i mladi bi ovdje uživo vidjeli kako su vozila izgledala nekad i o njima učili s razumijevanjem, kazao je vlasnik dvjestotinjak eksponata izloženih u selničkom muzeju.

Šardi je član udruge Oldtimer vozila Selnica i Oldtimer kluba Međimurje, a o svakom od izložaka – od bicikla i motorkotača do automobila, traktora i vatrogasnih vozila s lakoćom će svakom pripovijedati iz koje je godine i gdje ga je nabavio. Ponosan je na svako prijevozno sredstvo, a posebno na češku Tatru 87 iz 1939. godine koja je u Hamburgu izabrana za automobil koji je obilježio 20. stoljeće, na najstarije vozilo u muzeju Ford A iz 1930. godine. U zbirci je i Tatra T54 iz 1931. godine koja vozi na drvni plin. Trenutno je u zbirci na obnovi kanadski automobil Mercury Monarch iz 1959. godine koji će se obnavljati godinu dana.

Osim vozila, posjetitelji Oldtimer Muzeja Šardi mogu vidjeti starinski alat i opremu stolarske i postolarske radionice, stari novac, stara glazbala, gramofon, radioprijemnike i kasetofone te pisaće strojeve.