Svakodnevica 18.04.2017. 10:52. Zadnja izmjena: 18.04.2017. 10:56.

Vremenska prognoza

Zbog izrazitog pada temperatura zraka ponovo prijetnja od mraza!

VREMENSKA SLIKA

U sljedećih sedam dana bit će promjenjivo pa će povremeno biti kiše i pljuskova, a količina će i dalje biti relativno mala. Ono što nas može brinuti je zahladnjenje koje dolazi ovih dana, nadajmo se da neće biti mraza, ali je moguć i to osobito oko petka i subote kad bi temperatura mogla pasti ispod nule što može uzrokovati štetu. Opširnije u nastavku.

VREMENSKA PROGNOZA

  • U utorak će biti hladno uz puno oblaka. Mjestimice se očekuje kiša ili pljusak, a količina kiše će opet biti najmanja na sjeveru zemlje. Bit će friško uz povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova, sve skupa dosta hladno za drugu polovicu mjeseca travnja. U gorju će biti i snijega. Temperatura zraka će cijeli dan biti između  5 i 9 Celzijevih stupnjeva.
  • Čini se da bi promjenjivo i hladno vrijeme ostalo i u srijedu. Većinom oblačno, još je mjestimice moguće malo kiše ili pljusak, ali u maloj količini. U gorju će i dalje biti i snijega, a nije isključeno čak i da koja pahulja zaleprša u nižim područjima, ali samo nakratko. I dalje će puhati umjeren i jak sjeverac pa će se činiti još hladnije. Ujutro od 1 do 5, a ni danju baš neće biti odveć toplo, moguće da ne uhvatimo ni 8 Celzijevih stupnjeva.

  • Četvrtak bi trebao biti djelomično sunčan uz povremeno više oblaka, ali nestabilan pa neki prognostički izračuni pokazuju mogućnost za malo kiše ili kraći proljetni pljusak. Jutro će biti još malo hladnije pa postoji mogućnost za slab mraz, a dnevna temperatura bi mogla narasti samo do 8 ili 9 Celzijevih stupnjeva. Neobično hladno vrijeme za drugu polovicu travnja.
  • U petak i subotu se ipak očekuje više suhog vremena uz sunčana razdoblja. Trebalo bi biti većinom suho, a vjetar će oslabjeti. Bilo bi dobro da bude što više oblaka i vjetra jer bi u protivnom i u slučaju vedre noći moglo biti jutarnjeg mraza što bi moglo uzrokovati štetu. I u petak i u subotu bi jutarnja temperatura mogla potonuti u minus pa je lako moguće da bude mraza. Nadajmo se barem da neće biti onako katastrofalan kao lani 26.4. kad je zaista napravio ogromne štete. Ovako kasni mraz mogao bi uzrokovati štete na poljodjelskim kulturama, vinovoj lozi, voćkama i cvijeću. U pučkoj meteorologiji zato je poznata izreka: Vedre noći u travnju opake su voću i vinu. U subotu po danu će malo zatopliti.
  • Za nedjelju i ponedjeljak je ponovno moguće promjenjivije vrijeme, mjestimice može pasti malo kiše ili pljusak. Čini se da će temperatura zraka ponovno malo pasti.

24. 4. 1968. - u Osijeku i Slavonskom Brodu izmjeren 31°C