Svakodnevica 21.01.2017. 22:55.

Čuvarica prirode i narodnog blaga

Zlata Tisaj iz Preloga: Kulturnjaci su često goli i bosi, ali su im srca puna ljubavi

Teško je pobrojati sve aktivnosti kojima je svoje vrijeme posvetila danas pedesetosmogodišnja Zlata Tisaj iz Preloga. Trinaest je godina sudjelovala je u radu Lovačkog društva Prepelica Prelog, te je u jednom mandatu bila i tajnica. Iako je položila lovački ispit, lovom se nije bavila. Posvetila se očuvanju prirode i zaštiti divljači. "Sa svojim sam kćerkama Silvijom i Gordanom, tada još malim djevojčicama, odlazila hraniti divljač. Kad sam polagala lovački ispit moralo se gađati glinene golubove, a ja sam uz pomoć mentora Mladena Mezge uspjela skinuti jednog goluba", kroz smijeh prepričava Zlata.

"Nisam ustrijelila ni jednu životinju, ne bih to mogla. Meni je zapravo jako primamljivo bilo streljaštvo. Budući da sam odrasla na selu, životinje su mi jako prirasle srcu. Lovački sam ispit polagala prije Domovinskog rata i tada mi se oružje, bilo koje vrste, zamjerilo", rekla je lovkinja koja je u taj "muški svijet" primljena kao ravnopravna članica. Veći dio života aktivna je u kulturnom životu i očuvanju tradicije i baštine. Bila je tajnica Likovne udruge donjeg Međimurja-Prelog, sudjelovala je u radu grupe Biblija i riječ, bila je članica crkvenog zbora župe Prelog, Književnog kruga Prelog, a više od 30 godina posvećena je radu u Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog.

"Od sveg tog amaterizma, moja prva ljubav je folklor. To je bezuvjetno davanje, davanje bez neke koristi, ali mom je srcu tako drago", s posebnim sjajem u očima govori zaljubljenica u izvorni folklor, koja svoju ljubav godinama prenosi na mlade generacije. Najprije je plesati naučila kćerke Silviju Tisaj Pigac i Gordanu Tisaj Blažeka, a nastavlja s unucima Benjaminom, Tessom-Taliom, Lukasom i Irinom, koji su joj danas najveća radost.

"Unučicu Tessu - Taliu naučila sam dva plesa. Bilo je simpatičko kad je njezin otac stigao kući, a ona mu je otpjevala Moj muž, domaj buš, pure race hranil buš. Malena ima sklonosti, već je nosila nošnju, a korake je brzo pohvatala".

Zlata Tisaj plesati je počela 1976. godine

"Bila je dilema ostati u crkvenom zboru ili otići u Slogu. Jako sam voljela plesati, ali u osnovnoj školi, uz sve ostale aktivnosti, nikako nisam stizala i na folklor. Danas znam da je to bila prava odluka". Osim unučice, ljubav prema očuvanju tradicije nastojala je prenijeti i na desetogodišnjeg unuka Benjamina za kojeg kaže da ima predivan glas, ali će sam odlučiti hoće li nastaviti bakinim koracima ili će ostati u tenisu u kojem ostvaruje odlične rezultate. "Ja se nadam da će netko od obitelji nastaviti s čuvanjem moje prve ljubavi. Kamo te ne dovede posao, dovede te kulturna baština. Ona otvara sva vrata i zahvaljujući Slogi imala sam priliku upoznati brojne državnike, glumce, pjevače, umjetnike. Kulturnjaci su često goli i bosi, ali srca su im puna. Posebno me raduje što Prelog pleše izvorno, jer baš to treba sačuvati. Lako je prilagođavati korake, no, time brišemo svoju prošlost".

Moderna baka naučila je koristiti računalo, a na to ju je ponukala želja da svoje pjesme, od kojih je jedna, Hitite me v Dravu, i uglazbljena, sačuva u elektroničkom obliku. Piše kad osjeti potrebu, a najbolje joj leži kajkavština. Često koristi motive koji je podsjećaju na mladost, a vrijeme kada unuci nisu kod kuće, koristi za šivanje malenih nošnji za svoje, sada već poznate, lutkice.