Svakodnevica 04.08.2017. 23:49. Zadnja izmjena: 04.08.2017. 23:49.

Diskdžokej

Zvonimir Lepoglavec: Razbijamo apatiju koja je ušla u ljude

Za sebe kaže da je DJ (diskdžokej) - Zvonimir Lepoglavec iz Goričana je strukom građevinar, ali poslom vozač, u bratovoj tvrtki. Prisjeća se svojih dana za miks pultom:

- Bilo je to prije skoro četrdeset godina u Zagrebu, znanac iz više graditeljske škole koji je bio DJ zatrebao je pomoć i zamolio mene. Tako sam počeo i nastavio, radio sam u nekim najznačajnijim disko klubovima u Zagrebu, onima koji su bili pioniri u poslu, nastali improvizacijom, preuređenjem postojećih prostora, u podrumu Vile Rebar, u neboderu, tu sam bio čak sedam godina, pa na Velesajmu, imao stalne angažmane u Beogradu. Na turneji trajektom uz obalu dubrovačkog i crnogorskog primorja sam uzeo i mikrofon u ruke i pokazao se i dobrim voditeljem. Jednog je dana padala gusta kiša, ali je tisuću ljudi na trajektu neumorno plesalo break dance pod mojom komandom. Radio sam i tu u Međimurju, punih pet godina u "Dijani" koja je već bila namjenski uređen prostor, jedan od dva tri najbolja u nekadašnjoj Jugoslaviji, a i u "Exu", gdje sam obavljao i menadžerske poslove, vezane uz angažiranje pjevača. To je prekinuo rat, pod sirenama se nije moglo plesati u ritmu disko glazbe, a i u osobnom životu su se promijenile okolnosti - oženio sam se.

Gledajući nekoliko desetljeća unazad Zvonko ističe da ga njegovi Goričanci, a i mnogi Međimursci, barem oni starije i srednje generacije, znaju kao vjesnika tada nove glazbe i novog načina uživanja u njoj. No, i sam priznaje da je ono po čemu ga danas sumještani cijene, neki možda i vole, njegova novija javna djelatnost. U trećem mandatu je predsjednik udruge sportske rekreacije Prijatelji, koja okuplja ljubitelje malog nogometa iz Goričana, ali koji na tome grade uzajamno prijateljstvo i zajedništva. Obavezno zaigraju svake nedjelje, osim ako "padaju sjekire", tada će partija bele zamijeniti mali nogomet. No, akteri su i inicijatori i drugih javnih aktivnosti u mjestu. Zvonko tu "vuče" i to mu je priskrbilo godišnju nagradu Općine Goričan koje se dodjeljuju uz Dan općine, uz blagdan Svetog Ivana krstitelja. Ta crta društvenosti i javnog aktivizma, i ljubav prema sportu (bio je i tajnik i v.d. predsjednik NK -a"Trnava", a u Zagrebu i igrao u NK "Pekarski", ekipi nekadašnjeg "Žitokombinata") uvijek je bila prisutna i nekako morala izaći na vidjelo, kaže. Ona DJ-evska je zapravo stvar slučajnosti, kaže - da ga onaj znanac nije pozvao u pomoć samome mu ne bi palo na pamet da stane za miks pult.

ZAMETAK RAZVOJA

"Prijatelji" službeno djeluju 18 godina, ali su im korijeni u običaju druženja uz mali nogomet koji je pred tridesetak godina započela nekolicina mještana koji su se zvali "ikedašekima" - riječ je nejasnog značenja i korijena, možda mađarskog. Od sadašnjih aktivnosti treba istaknuti malonogometni turnir ulica, posvećen sjećanju na Damira Kranjčeca-Siksija, jednoga od utemeljitelja, prerano preminuloga, a nedavno je održano 24. izdanje:

- I mi osjećamo apatiju ljudi, manjak želje da se okupe i druže, i ekipe ulica se teže sastave nego pred još koju godinu. Odupiremo se tome pa smo obogatili program turnira i nekim zabavnim igrama. No i inače širimo aktivnosti Udruge, priređujemo uskrsno i božićno okupljanje, uskoro ćemo biciklijadu, najesen i kestenijadu za djecu. Predstavljamo Goričan i Međimurje i drugdje, nedavno smo na "Grahijadi" u Belom Manastiru pokazali kako se kuha pretepeni grah i kalapajsani kalamper. Ovim aktivnostima uključujemo i žene, a u perspektivi i mlađe, i u osnovnu sportsko rekreativnu djelatnost. Ove jeseni bit ćemo domaćini i jubilarnih 10. seoskih igara Međimurske županije, kaže Zvonko.

Za širenje aktivnosti ključnu ulogu je imalo to što su "Prijatelji" uz Šodericu u Goričanu uredili svoj dom, s natkrivenom terasom. Ali glavno tek dolazi - Općina Goričan uz Šodericu će urediti sportsko rekreacijski i turistički centar, za projekt pod nazivom "Dvije rijeke, jedan cilj". Dom "Prijatelja" svojevrsni je zametak onog što će tamo nastati.

- Kao predstavnik Udruge sudjelovao sam u izradi koncepcije projekta, zadovoljstvo mi je što su u njemu sadržani i moji prijedlozi - ističe Zvonko. Tu se mora spomenuti još jedan važan događaj uz Šodericu u režiji "Prijatelja", to je "Gorčko kolinje", pokušaj očuvanja od zaborava narodnog običaja klanja svinje i spravljanja prvih proizvoda - čvaraka i krvavica. - Održavamo ga svake druge godine, pred staru godinu, sad će nam biti četvrto. Želimo ga učiniti brendom Goričana, da se i po njemu za njega čuje. Zato sada nastojimo učiniti

iskorak, postaviti i šator uz terasu, pozvati više gostiju, i iz susjednih zemalja, koji će prikazati svoju tradicionalnu kuhinju, i ne mora biti kolinska. Kao što sam rekao na dodjeli općinskih priznanja, dobrom organizacijom "Kolinja" želimo dati temeljni kamen turističkom sadržaju budućeg centra i tako se odužiti i Goričanu i svim prijateljima i pomagačima "Prijatelja", a i Općini Goričan koja nas pomaže u svim našim aktivnostima i stoji iza "Kolinja".

Zvonko ima još jednu inicijativu za Šodericu, a njome se vraća u one dane kad je bio DJ: - Želio bih napraviti susret najboljih DJ-eva, a i nekih estradnih zvijezda kao posvetu legendi ovog posla Ivanu Balentu-Tratinčici. On je držao do toga da je rodom iz Goričana, moramo ga se tako sjetiti.