Pod međimurskim nebom 22.07.2018. 10:10. Zadnja izmjena: 22.07.2018. 10:10.

Veliki skok

Sveta Marija: Drava je biser koji treba pomno čuvati

Ni vjetar niti temperature nešto niže nego na isti datum prošle godine, nisu spriječili brojne kupače da u nedjelju, 8. srpnja točno u 15 sati, istovremeno skoče u rijeku Dravu, na kupalištu kod Svete Marije.

Time je, već tradicionalno, u organizaciji Zaštitarsko ekološke udruge Senjar iz Donje Dubrave, Općine Sveta Marija te nogometnog kluba i dobrovoljnog vatrogasnog društva obilježen Dan europske Amazone, dan za čiste i žive rijeke, a stanovnici donjeg Međimurja kao i susjednih podravskih mjesta ujedno su ponovno bili sudionici globalne akcije – Veliki skok, odnosno Big Jump - na isti dan, u isto vrijeme i s istim ciljem, u cijeloj Europi skače se u rijeke.

NASTAVAK UREĐENJA KUPALIŠTA

Rijeka Drava mjesto je hrvatskog Velikog skoka također niz godina jer su je stručnjaci prepoznali kao jednu od rijetkih očuvanih rijeka.

Stanovništvo koje živi uz nju najviše svjedoči o njezinoj ekološkoj, sportskoj, gospodarskoj, a u posljednje vrijeme sve više i turističkoj važnosti za naš kraj. Sa svojom bio raznolikošću i specifičnim meandrima te rukavcima Drava predstavlja pravu oazu mira te utočište brojnim biljnim i životinjskim vrstama od kojih su mnoge zaštićene, kažu organizatori – članovi udruge Senjar. Stariji stanovnici donjeg Međimurja pak se s nostalgijom svake godine prisjećaju i svoje rijeke prije izgradnje hidroelektrana. Upravo kod kupališta u Svetoj Mariji, kažu, ona sada izgleda kao nekad. Načelnica Svete Marije Đurđica Slamek koja svake godine poprati Veliki skok izvijestila nas je da je Općina naručila izradu projektne dokumentacije za daljnje uređenje područja uz kupalište. Planira se izgradnja ugostiteljskog objekta površine 100 kvadratnih metara, uređenje odbojkaškog i igrališta za mali nogomet, boćališta, dječjeg igrališta, postavljanje klupa, stolova i roštilja kao i gradnja odmorišta za bicikliste te vidikovca za promatranje ptica.

Izvor: 3299