Svijet oko nas 08.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 21.04.2016. 09:20.

Ekologija

Pedeset godina zaštite prirode u Međimurju

Javna ustanova "Međimurska priroda" i Ekološka udruga "Platana" organizatori su konferencije održane u povodu 50. obljetnice zaštite prirode u Međimurju, upriličene u četvrtak, 25. travnja. Multimedijalna dvorana Mesapa u kojoj se održavao skup bila je ispunjena zainteresiranima za pitanja očuvanja prirode te autorima čiji su pisani radovi na tu temu sadržani u knjizi "Na početku bijaše stablo - 50 godina zaštite prirode u Međimurju (1963. - 2013.)."

Uvodnom riječju obratili su se ravnatelj Javne ustanove Siniša Golub te načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat i župan Ivica Perhoč. Biranim riječima stručni je skup pozdravila članica Nacionalnog odbora UNESCO-ova programa "Čovjek i biosfera" i djelatnica Uprave za zaštitu prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Mirna Bojić. Istaknula je kako je rad JU-a Međimurska priroda prepoznatljiv na nacionalnoj razini te da je ovdašnja ustanova svakako među najaktivnijima i najkreativnijima.

"Puno je učinjeno i čini se u pitanjima zaštite i očuvanja okoliša u Međimurju. To osobito vrijedi za zaštitu izvora pitke vode, značajnog krajobraza rijeke Mure, na stabiliziranju stanja prirode u Međimurju i omogućivanju održivog razvoja. Među prvima ste otvorili izložbu o pčelarstvu i proizvodnji meda u Hrvatskoj, zahvaljujući Javnoj ustanovi. To je vrlo važna tema na županijskoj, nacionalnoj i europskoj razini. Na rad vaše javne ustanove trebate biti ponosni.", rekla je Mirna Bojić.

Siniša Golub naglasio je činjenicu da je 4. veljače ove godine navršeno 50 godina od proglašenja zaštite nad prvim prirodnim objektom u Međimurju.

"U Nedelišću je 4. veljače 1963. godine zaštićena platana koja je time postala prvi službeno zaštićen prirodni objekt u Međimurju. Važan dio naše konferencije danas je predstavljanje knjige "Na početku bijaše stablo" u kojoj je tridesetak autora dalo svoj obol pisanim radovima o zaštiti prirode i životinjskog svijeta u Međimurju.", rekao je Golub.

Konferencija se sastojala od kratkih izlaganja autora i tema kojima su se bavili u knjizi. Na koncu je zaključeno kako je vizija Međimurske županije da ona bude županija snažnog poduzetništva zasnovanog na znanju i inovacijama, očuvanoj prirodi i kutlurnoj baštini te visokoj kvaliteti života.
Pokrovitelji konferencije bili su Međimurska županija i Općina Nedelišće.

Izvor: 3028