Svijet oko nas 27.03.2019. 08:27. Zadnja izmjena: 27.03.2019. 08:30.

Čakovec

9. konferencija Rastimo zajedno i Rastimo zajedno Plus

9. godišnja konferencija voditeljica i voditelja programa podrške roditeljstvu „Rastimo zajedno“ i „Rastimo zajedno Plus“ sa međunarodnim sudjelovanjem pod pokroviteljstvom Grada Čakovca i Međimurske županije koja će se održati u Čakovcu, 29. i 30. ožujka 2019. godine u Srednjoj školi Čakovec. Svečanost otvorenja započinje u petak, 29.3.2019. u 11,30 sati u Srednjoj školi Čakovec.

Radi se o tradicionalnom okupljanju namijenjenom stručnom usavršavanju provoditelja programa osnaživanja roditeljske kompetentnosti s roditeljima najmlađe djece i roditeljima djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju. Ovi programi provode se u 67 gradova u preko 140 dječjih vrtića, 10 obiteljskih centara te nekoliko rehabilitacijskih ustanova i udruga, a 700 stručnih educiranih voditelja pružilo je od 2009. godine podršku kroz tromjesečne programe za oko 5000 roditelja.

Godišnja konferencija predstavlja redoviti stručni skup iznimno važan za održivost i osiguranje kvalitete rada voditelja svih programa „Rastimo zajedno“ te će se u Čakovcu okupiti oko 200 voditelja radionica s roditeljima najmlađe djece i roditeljima predškolske djece s teškoćama u razvoju. Njezin je organizator od 2011. bila Agencija za odgoj i obrazovanje, u početku u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, dok se na posljednje četiri konferencije kao suorganizator pojavio i Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“. Ove je godine Centar „Rastimo zajedno“ organizator konferencije u suradnji s Dječjim vrtićem Cipelica u Čakovcu uz podršku UNICEF-a.

Program podrške roditeljstvu, radionice s roditeljima najmlađe djece „Rastimo zajedno” razvijen je u okrilju Ureda UNICEF-a za Hrvatsku (2008.), a zatim i prilagodba ovog programa namijenjena roditeljima predškolske djece s teškoćama u razvoju pod nazivom „Rastimo zajedno Plus“ (2013.). Oba su programa za roditelje besplatna. Programi „Rastimo zajedno“ provode se u 67 gradova na području cijele Hrvatske. Do danas je educirano oko 700 voditeljica i voditelja i procjenjujemo da je radionice pohađalo više od 4000 roditelja. Od 2009. godine oba ova programa uspješno se provode u Dječjem vrtiću Cipelica (prije DV Čakovec) u kojem pet educiranih voditeljica već niz godina provodi besplatne radionice s roditeljima. U radionice se uključuju i roditelji čija djeca ne pohađaju vrtić, očevi, odgojitelji te se podrška roditeljima male djece u gradu Čakovcu širi iz godine u godinu.

Program stručnog skupa 9. godišnje konferencije je ispod naslovne fotografije.