Svijet oko nas 06.05.2020. 00:06. Zadnja izmjena: 06.05.2020. 00:17.

Popuštanje mjera

Božinović: Novi moto 'ostanimo odgovorni'

Hrvatska je u drugoj fazi popuštanja epidemioloških mjera te je voditelj stožera Davor Božinović izvijestio je da je dopušteno uplovljavanje jahtama dužine trupa većim od 24 metra u hrvatske luke. Precizirao je da se to odnosi na uplovljavanje jahtama na vezove u lukama nautičkog turizma i lukama otvorenih za javni promet. Uz to, dopušteno je uplovljavanje brodovima dužim od 24 metra u brodogradilišta radi remonta ili popravaka.

- Krenuli smo u drugu fazu popuštanja, ali ne smijemo zanemariti epidemiološke preporuke. Moramo ostati samodisciplinirani i savjesni te krenuti s novim motom 'ostanimo odgovorni', poručio je Božinović.

U dva mjeseca bit će riješeni zaostaci s lista čekanja

S obzirom da su bolnice od ponedjeljka krenule primati pacijente na preglede i pretrage, Maja Grba Bujević je rekla da izvješća iz bolnica pokazuju da se ide u dobrom smjeru. Otvoreno je više trijažnih ulaza u bolnice i tako su uklonjene gužve. Istaknula je i plan da se u roku od dva mjeseca riješe svi zaostaci na listama čekanja nastali u proteklom razdoblju zbog protuepidemijskih mjera.

U roku dva mjeseca svi naručeni bit će pozvani na obave pretrage. Ako javnozdravstveni sustav to bude mogao sam riješiti, aktivnije će biti uključeni privatnici s kojima će HZZO ugovarati dodatne usluge. Dodala je i kako će velik teret podnijeti obiteljski liječnici jer oni odlučuju koji je pacijent hitniji i imaju pravo prvenstva.

Izvor: hina.hr