Svijet oko nas 18.04.2020. 10:49. Zadnja izmjena: 18.04.2020. 10:50.

Subota, 18. travnja

Božinović: Od ponoći bez e-propusnica unutar pojedine županije?!

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović poručio je na jučerašnjoj (17.4.) konferenciji da se epidemiološke mjere produžuju, ali da će Stožer promišljeno i oprezno krenuti u popuštanje mjera. - Većina epidemioloških mjera istječe u nedjelju u ponoć i sigurno ćemo većinu tih mjera produžiti. No, mi se definitivno krećemo u smjeru faze u kojoj će doći do popuštanja pojedinih mjera', kazao je Božinović.

Izvijestio je da je premijer Andrej Plenković tražio od svih ministara da s današnjim danom pripreme pregled gospodarskih aktivnosti koje bi bile važne s ekonomske točke gledišta, nakon čega će epidemiološka struka dati preporuke kako organizirati poštivanje tih mjera.

- Svako opuštanje donosi određeni rizik. Ovaj virus je pokazao da se brzo može širiti u nekontroliranim uvjetima. Taj hodogram je jasan, nismo izlazili s konkretnim datumima puno unaprijed. Ali, mislim da je naš pristup s današnjim brojevima pokazao svoju opravdanost, zaključio je Božinović.

  • Danas (18.4.) je, gostujući u jednoj emisiji ministar Božinović još jednom rekao kako će mjere biti produžene, ali vjerojatno uz modifikacije, o čemu će se odlučivati idućih dana.  ... Za e-propusnice ćemo vidjeti kako se može putovati bez njih unutar pojedine županije. Mislimo da to u ovom trenutku ne bio preveliki rizik, rekao je.

Ta bi mjera stupila na snagu u ponoć, županije se trebaju o tome izjasniti nacionalnom stožeru, koji potom donosi odluku, ali do realizacije može proći dan-dva, ovisno o pojedinoj županiji, ustvrdio je Božinović.