Svijet oko nas 29.04.2020. 10:01. Zadnja izmjena: 29.04.2020. 10:04.

O popuštanju mjera

Božinović: Postoji i mogućnost održavanja misa na otvorenome

O prvim danima popuštanja mjera u RTL-u Danas jučer, 28. travnja govorio je potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Hrvatska i danas ima jednoznamenkasti broj novooboljelih, što je dobra epidemiološka slika, no Božinović kaže da se e-Propusnice ipak neće ukidati prije 11. svibnja.

"Mislim da to nije izgledno. Podijelili smo faze u tri etape u kojima ćemo pratiti kako se odvija situacija s koronavirusom, raste li broj oboljelih jer to je ključni parametar da vidimo idemo li iz prve u drugu, iz druge u treću fazu. Uspješnost jedne faze omogućuje ulazak u drugu. Imamo dobru epidemiološku situaciju, no sad svi moramo biti pametni i disciplinirani da bismo je održali", rekao je Božinović.

Komentirao je i pripreme za otvaranje crkava: - Naši stručnjaci epidemiolozi su u komunikaciji s predstavnicima vjerskih zajednica. Znam da je jedan detaljan draft danas otišao i sad su vjerojatno tu nekakva usuglašavanja što i kako provesti", rekao je Božinović, dodavši da on taj nacrt nije vidio. Ključno bi, ističe, trebalo biti održavanje fizičke distance.

"Ovisit će vjerojatno i o veličini crkve. U veću bi moglo više ljudi, u manju manje. Postoji i mogućnost održavanja misa na otvorenome", rekao je Božinović, a na pitanje zašto se onda ne otvaraju kina i kazališta, odgovorio je: "Nema razloga sumnjati, jer se pokazala disciplina kad su u pitanju vjernici, svećenici svih konfesija. Nema sumnje da će se svi, kad to krene, držati pravila".

Roditelji će imati vremena organizirati se do 11. svibnja

Na pitanje o roditeljima koji još ne znaju trebaju li slati ili ne svoju djecu u škole i vrtiće od 11. svibnja, Božinović je rekao da će upute biti objavljene do četvrtka i da će svi imati vremena da se organiziraju.

Upitan o mogućim parlamentarnim izborima u srpnju, potpredsjednik Vlade kazao je da je maksimalno koncentriran na svoj posao u Stožeru, uz odgovoran posao vođenja Ministarstva unutarnjih poslova. - Ali ono što načelno mogu reći je da je ovo izborna godina i realno je da će izbori biti ove godine. Kada, koji mjesec, nije se razgovaralo o tome, a kad se bude, javnost će biti upoznata. Mi u četiri godine ove Vlade imamo političku stabilnost i ta nam je stabilnost potrebna. Rekao sam da je ovo izborna godina, a koji mjesec, vidjet ćemo, zaključio je Božinović.

Izvor: RTL/Vlada