Svijet oko nas 25.05.2017. 23:10. Zadnja izmjena: 25.05.2017. 23:17.

Pre-kom

Centar za ponovnu uporabu: Novi život za stari namještaj i stvari

Naizgled potpuno nova stolica po cijeni od 65, a cijela garnitura za svega 550 kuna; noćni ormarić za 75 i pripadajuća komoda s ogledalom za 95 kuna; igračke za samo 4 kune po komadu, a kilogram knjiga - 10 kuna. I to je samo dio ponude novootvorenog Centra za ponovnu uporabu, prvog takvog u Hrvatskoj, kojim je Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom zaokružilo svoj sustav gospodarenja otpadom.

Jednome smeće, drugome blago

Još su do jučer sve te stvari bile nečije smeće, no umjesto u reciklaži ili, još gore, na otpadu, završile su u rukama Stjepana Sinkovića (50). - Po struci sam tesar, ali lijep mi je i ovaj posao. Unaprijed imam viziju kako će neke stvari izgledati na kraju, a najzadovoljniji sam kad ih netko uzme kući i koristi, kaže Stjepan.

Dugogodišnji je Pre-komov djelatnik, do sad je radio na održavanju građevina, a otprije mjesec dana u svojoj radionici marljivo rastavlja, brusi, tapecira, lakira i ponovno sastavlja, starim stvarima udahnjuje novi život. Proizvodi se u prodaju stavljaju po cijeni koja pokriva samo troškove popravka i čišćenja. Razgledati se mogu i na internetskim stranicama preloškog komunalnog poduzeća, no u punom ih je sjaju najbolje doživjeti u samome Centru za ponovnu uporabu koji se nalazi u sklopu reciklažnog centra na adresi Hrupine 8. Tamo će vas dočekati Anamari Bartolić (29), zadužena za komercijalne poslove. Ljubazno će vas provesti centrom, uputiti u ponudu kojom je i sama toliko zadovoljna da je već rezervirala jedan tabure. I nije jedina, veliko zanimanje za novim/starim proizvodima potvrđuju i oznake "prodano" istaknute na velikom broju izloženih stvari. Barski je stol s 4 stolice, primjerice, umjesto za traženih 475 kuna, prodan za čak tisuću!

Nedostaje novac, ne ideje

U centar za ponovnu uporabu preuređen je neiskorišteni plastenik veličine 440 četvornih metara. Na polovini se prostire izložbeno-prodajni dio, na drugoj polovini radioničko-skladišni kojeg tek treba urediti. - Ovo je jedan od naših projekata koji najduže traje i još nije dovršen, prepreka je bilo puno - samo smo uporabne dozvole rješavali 11 mjeseci. Ne nedostaju nam ideje, ali nam nedostaje novac, istaknuo je direktor GKP-a Pre-kom Siniša Radiković, pa apelirao na Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da napokon raspiše natječaje kojima se mogu osigurati potrebna sredstva.

U novome su centru svoj kutak pronašle i čakovečka socijalna zadruga Humana Nova te društveno poduzeće Naš izvor, a nadaju se da će u CPU-u i sami uskoro zaposliti osobe s invaliditetom. Planova ima još - ishoditi i dozvolu za elektronički otpad pa stare uređaje popravljati u suradnji s međimurskim strukovnim školama, a Radiković posebno ističe želju da se vreće za odvojeno skupljanje otpada uskoro zamijene plavim i žutim kantama.

Otvorenjem Centra za ponovnu uporabu napravljen je još jedan iskorak u zbrinjavanju otpada kojim je dostignuta, pa i prestignuta, europska razina. Pre-kom je time ujedno na najbolji način zaokružio 15 godina uspješnog djelovanja.

Jednom mjesečno

Stari namještaj, knjige, igračke, odjeću korisnici samostalno mogu dovesti u Centar za ponovnu uporabu, ili dogovoriti preuzimanje većih komada na kućnome pragu, jednom mjesečno uz telefonsku prijavu.