Svijet oko nas 29.04.2017. 19:24.

Čestitka

Čestitka župana uz Dan Međimurske županije: Na dobrom smo putu da stvorimo europsko Međimurje

Drage moje Međimurke i Međimurci, naša snaga, naše vrijednosti, tradicija i ponos, nadam se da su Vam svaki dan podsjetnik da više na krajnjem sjeveru zemlje nije jedno malo Međimurje, da smo iza sebe ostavili samozatajnost i da smo spremni boriti se za sebe i svoje te svima pokazati koliko vrijedimo. Učili su nas tu lekciju naši Zrinski i Frankopani prije 346 godina, kada su dvojica plemića dala svoje živote odupirući se svom protivniku i zalažući se za veća prava Hrvatske i Hrvata. Odvažnost i ustrajnost Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana poslužili su kao primjer tisućama hrvatskih domoljuba koji su nastavili borbu za nacionalnu neovisnost, a zbog važnosti tog događaja i njegovog velikog značaja za našu povijest, 30. travnja danas slavimo kao Dan Međimurske županije, a od 2011. ujedno i Spomendanom na Zrinske i Frankopane proglašenjem Hrvatskog sabora.

Oni su svojom borbom, unatoč tragičnom završetku, postigli puno, stvarajući pritom međimursku, ali i hrvatsku povijest. Često su upravo ključni trenuci našeg razvoja, stvaranja nove vrijednosti i napretka ono što je nevidljivo, no takvim radom i djelovanjem postižu se rezultati koji su pravo mjerilo uspješnosti. Vrijedi to u 1671. godini, a vrijedi i danas, kada se osvrćemo na sve ono što smo radili tijekom mandata, osmišljavali strategije, birali projekte, tražili način gdje ih kandidirati, pripremali dokumentacije, investicije, lobirali i u konačnici došli do točke na kojoj ponosno mogu reći kako će Međimurje biti najveće gradilište u Hrvatskoj. Gradit ćemo ga svi mi zajedno kao i dosad, svaka od 22 općine i 3 grada, svako od 131 naselja u Međimurju, svaki će Međimurac dati doprinos, svojim srcem, energijom, ali najviše, vjerom u uspjeh našeg Međimurja. U ovome trenutku pokrenut je investicijski ciklus za projekte vrijednosti oko milijardu kuna, od čega velika većina stiže iz EU fondova. To je dokaz da smo na dobrom putu da stvorimo europsko Međimurje, koje mi često spominjete, kada mi prilazite na manifestacijama, događanjima, svečanostima i susretima.

Hvala Vam na povjerenju, hvala što ste prepoznali rad i angažman, ali i sve konkretne rezultate koje postižemo racionalno, pošteno i odgovorno upravljajući proračunom, usmjerenim upravo prema Vama. Polako, ali sigurno uspjeli smo zajedno promijeniti sliku našeg Međimurja i pretvorili županiju u regiju koja je turistički, gospodarski i kulturno atraktivna sredina, te možemo reći da s velikanima dijelite zajedničku upornost, odlučnost i hrabrost. Odlike koje su nam u današnje vrijeme potrebne kako bi mogli ostvariti sve ono čemu stalno težimo, s jasnim ciljevima i vizijom za budućnost, sve ono što će naš život, ali i život naše djece učiniti mirnijim i dostojanstvenijim.

Stoga Vam, drage moje Međimurke i Međimurci, ovim putem čestitam Dan naše Županije. Vjerujem da zajedno možemo učiniti naše Međimurje još boljom, sretnijom i razvijenijom sredinom, za što ću se, a to Vam obećajem, boriti još energičnije nego dosad.