Svijet oko nas 11.07.2019. 07:55. Zadnja izmjena: 11.07.2019. 07:58.

Pribislavec

Dirljivo pismo zahvale roditelja malene Luke za koju je nedavno održan humanitarni koncert

Obitelj Lehkec, roditelji male Luke, za koju je 16. lipnja održan humanitarni koncert u Pribislavcu javnosti su uputili zahvalu u obliku pisma. Odaziv na koncert bio je velik, a veliko srce pokazali su svi prisutni na koncertu, izvođači, volonteri te svi koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji.

Roditelji male Luke, Elvis i Vlatka, dirljivim pismom žele zahvalitit svima koji su nesebično pomogli njihovoj malenoj djevojčici.

Pismo obitelji Lehkec:

Kad smo s našom pričom o Luki izašli u javnost, nismo zapravo znali što očekivati  i što točno radimo. Sigurno je bilo jedino da više nismo znali kako dalje i nismo mogli sami izdržati. Sve što smo imali utkali smo u život tog našeg drugog djeteta.
Luku nismo nikada skrivali, niti je se stidjeli, jednostavno nismo naglašavali njezine potrebe vjerujući da je svakome teško i da svatko vodi svoje borbe. Nakon početnog šoka, jer svi smo očekivali tipično i potpuno zdravo dijete, morali smo se pribrati i početi djelovati. Tristan je bio dvogodišnjak koji je željno iščekivao sestricu, kojem je nedostajala mama i bilo kakvi trenuci za očajavanje i negativu nisu se mogli dogoditi – vrlo smo brzo shvatili da je vrijeme za djelovanje u sadašnjosti i toga se držimo i danas. 
Naše je brige prepoznala načelnica naše općine, gđa Ivačić, uzburkavši vode te prenijevši glas o Luki do Fijoline. Otada se Humanitarna udruga Fijolina nadvila nad nama želeći pružiti Luki potrebno za razvoj i napredak. Ljudi iz Udruge pomogli su nam osloboditi se srama i straha zbog vlastite nemoći te skupiti hrabrost i pozvati medije; oni su pak prenosili našu priču do svih kojima je upućen ovaj tekst.

Naša obitelj nije tipična, no mi funkcioniramo vrlo dobro našim svakodnevnim rasporedima. Postoji vrijeme za konkretnu vježbu, vrijeme za usmjerenu vježbu kroz vođenu igru te vrijeme za spontanu samostalnu igru kod nas. Nažalost, Tristan je uglavnom onaj koji vježba strpljivost od malih nogu i uglavnom veoma uspješno uči čekati. Dok Luka vježba s mamom, on čeka svoje vrijeme s mamom. Luka i mama često izbivaju boraveći po bolnicama po minimalno tjedan dana, te čitava obitelj krade trenutke od mnogobrojnih nametnutih obaveza za uživanje u zajedničkim aktivnostima, pa makar to bilo samo igranje neke društvene igre. Luka nas je naučila strpljivosti i potpunoj predanosti.

Budući da je Lukino stanje takvo da će ju pratiti čitav život i jedino što se može jest održavati ga donekle pod kontrolom, Fijolina joj nastoji osigurati sredstva za što dulji vremenski period, za fizikalne terapije, pretrage, preglede, osobitosti u prehrani i tako dalje.

Zahvaljujući našoj općini Pribislavec i Fijolini, međimurska se javnost senzibilizirala te su se tijekom proteklih mjeseci nanizale raznovrsne aktivnosti okrunjene velikim koncertom za Luku u Pribislavcu na kojem se skupila svota dovoljna za ostvarenje godinu dana Lukinih dosadašnjih terapija! Luka neće odjednom ustati i prohodati, protrčati. Kod nje će se kap po kap, snaga skupljati kroz sljedećih nekoliko godina. Nadamo se da će moći hodati samostalno s pet ili šest godina, no pripremamo ju za samouvjerenost i snagu duha čak i ako nikada ne prohoda. Važno nam je da ona bude sama sa sobom zadovoljna.

Luka samu sebe ne gleda kao dijete koje nešto ne može, već zna istaknuti svoje prednosti. Kaže, ne može još hodati, ali zato zna ispričati priču, pročitati slova ili koristiti engleski jezik, a sve što ne može, može naučiti.  Neposredno nakon koncerta bili smo preplavljeni emocijama i puni dojmova te je prave riječi bilo preteško pronaći. Ovim putem željeli bismo javno zahvaliti našoj općini, Fijolini, Županiji, udrugama, grupama, tvrtkama i pojedincima koji su nam pomogli donacijama. Hvala na svakom savjetu, usmjerenju i dobroj volji.

Veliko hvala i dragim susjedima, mještanima Pribislavca i okolnih naselja, Međimurkama i Međimurcima na pruženoj ruci podrške. Izdvojili ste svoje vrijeme i svoj novac te ga uložili u budućnost našeg djeteta. Zahvaljujemo Vam na tome daru te vjerujemo da ćemo ga svojim radom, trudom i znanjem jednog dana i vratiti zajednici iz koje je potekao.

Obitelj Lehkec