Svijet oko nas 04.11.2016. 09:17. Zadnja izmjena: 04.11.2016. 09:25.

Škole za Afriku

Djeca i roditelji Dječjeg vrtića Cvrčak pomažu djeci Afrike

Dječji vrtić Cvrčak u pedagoškoj godini 2016. / 2017. uključio se u UNICEF-ov projekt Škole za Afriku. Dvije odgojne skupine u matičnom objektu (VIb1 i VIb2) sa svojim odgojiteljicama, te djeca i odgojiteljice iz PO Pčelice iz Ivanovca kroz ovaj projekt žele djeci približiti život, kulturu i običaje Afrike s naglaskom na poticanje solidarnosti, tolerancije i življenju dječjih prava.

Humanitarnim akcijama koje bi provodili u suradnji s roditeljima, cilj je dobivena novčana sredstva usmjeriti u unapređivanje obrazovanja kroz izgradnju školske infrastrukture i opremanje školskih učionica potrebnim materijalima za djecu Burkine Faso, jedne od  najsiromašnijih zemalja afričkog kontinenta.

Kad jednom djetetu pružite priliku za obrazovanje, obrazujete i njegovo selo, kao i čitav narod. Zato nikad ne smijemo odustati ni od jednog djeteta, ma gdje u svijetu ono živjelo - Nicolas Mignanwande.

UNICEF u Hrvatskoj provodi mnoge akcije kako bi sva djeca, već od prvih dana života, dobila priliku odrastati u sigurnom i poticajnom okruženju. Od 2008. godine Ured UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji sa zainteresiranim odgojno-obrazovnim institucijama, prikuplja sredstva za projekt Škole za Afriku. Njime se djeci iz 13 afričkih zemalja želi podržati ostvarenje jednog od temeljnih prava – pravo na obrazovanje. U protekloj je godini projekt podržalo više od 80 000 djece cijele Hrvatske.

Naša djeca na zanimljiv način imaju priliku učiti o dječjim pravima i pomoći kroz organiziranje različitih aktivnosti prikupljanja sredstava za pomoć svojim vršnjacima u Burkini Faso. Novac koji prikupe upotrijebit će se za izgradnju i obnovu škola te sanitarnih prostorija, opskrbu pitkom vodom, nabavu knjiga i dodatnu edukaciju školskog osoblja. Posebna briga vodit će se o djevojčicama koje su više od dječaka uskraćene za mogućnost obrazovanja.

UNICEF je vodeća svjetska organizacija koja podržava ostvarivanje dječjih prava. Djeluje u više od 190 zemalja i područja kako bi očuvao, zaštitio i poboljšao živote djevojčica i dječaka. S više od 60 godina iskustva u kriznim situacijama na terenu, UNICEF spašava živote djece na područjima pogođenim prirodnim katastrofama i sukobima.

Napominjemo da se UNICEF u potpunosti financira donacijama pojedinaca, poduzeća, zaklada, udruga i vlada.

Izvor: Lidija Varošanec