Svijet oko nas 20.08.2016. 09:20.

Tropsko voće

Dragutinu Ribariću iz Nedelišća rodile banane

Dragutinu Ribariću iz Ulice Josipa Štolcera Slavenskog u Nedelišću rodile su banane. Između ogromnih tropskih listova nalaze se dva busena puna plodova, školskog izgleda. Plodovi su zasad još maleni i teško je očekivati njihov potpun razvoj, no bit će zanimljivo pratiti kako napreduju.

Ovo je prvi put da su se javili plodovi. Ne znam, baš me zanima, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija. Ove godine se ipak sigurno neće formirati puni plodovi. No jednoga dana, tko zna, možda i dozrele, ispričao nam je ovaj umirovljeni strojarski tehničar. Prve dvije banane, kao mala drvca, zasadio je prije tri godine, dobivši ih od prijatelja. Same su se proširile te je danas, jedna do druge, desetak banana.

Prije mrazova ih režem. Prvu godinu sam ih odrezao do zemlje, a sad, prošlu zimu, na visinu od oko metar i pol. Idem sve više. Nakon toga preko njih stavljam velike kutije od papira, mrežu protiv smrzavanja i slamu. Važno je sa strane ipak ostaviti rupe za zrak, da ne sagnjili iznutra. Inače, ima plitki korijen, ali nisam primijetio da bi joj smetala smrznuta zemlja, kaže Dragutin Ribarić.

Od egzotičnog bilja ima i bambus te smokvu, no banana je ipak pravi hit!

Za koju godinu ovakvi plodovi možda i dozriju