Svijet oko nas 28.09.2016. 08:09. Zadnja izmjena: 28.09.2016. 08:20.

Humanitarni spust

Dravom se spuštali ljudi velika srca za djecu s teškoćama u razvoju

Tko želi biti human, tko se želi uključiti u rijeku humanosti može to učiniti kroz različite oblike. U subotu, 24. rujna su se tako na rijeci Dravi kod Svete Marije stopile dvije rijeke. Rijeka od 70-tak humanitaraca i rijeka Drava koja ih je čamcima vodila kroz prelijepe krajolike netaknute prirode Međimurja i susjednog Prekodravlja. 

Organizirao ih je Savez udruga za uključivanje djece rane i predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav Međimurske županije Prvi korak Čakovec. Sudionici spusta su za to trebali uplatiti po 70 kuna. Da bi se spust mogao besprijekorno organizirati suradničku ruku su im pružili Zaštitarsko-ekološkom udrugom Senjar -ZeuS i Rekreacijski centar Paintball - Pozoj iz Donje Dubrave, Općina Donji Vidovec i članovi Moto nautičkog kluba Vidovski zlatari iz Donjeg Vidovca. Namjera organizatora i suorganizatora spusta je bila promicanje svijesti o važnosti rane integracije i inkluzije djece s teškoćama u razvoju uz podršku pomagača već u predškolskom odgoju te ukazivanja na važnost očuvanja rijeke Drave kao zlatnog zrnca netaknute prirode.

Organizatorica akcije je bila Petra Kovačić, dopredsjednica Skupštine Međimurske županije, a akciju su podržali i priključili se spustu Matija Posavec, župan Međimurske županije i Josip Grivec još jedan potpredsjednik Skupštine Međimurske županije. Kako nam je rekao Goran Čižmešija iz udruge Senjar bilo je tridesetak onih koji nisu bili u čamcima, ali su uplatama podržali akciju.