Svijet oko nas 21.08.2020. 11:22. Zadnja izmjena: 21.08.2020. 11:25.

Udruga Biovrt

Dva mala školska vrta za velike promjene

Udruga Biovrt zajedno s partnerskim školama PŠ Novo Selo Rok i OŠ Vratišinec od 01.11.2019.-31.08.2020.  provodi projekt "Mali vrt za velike promjene" u sklopu kojeg je ovog proljeća zajedno s lokalnom zajednicom u OŠ Vratišinec oformljen školski vrt.

Time su napravljeni novi trajni edukativni alati pomoću kojih će učiti i buduće generacije OŠ Vratišinec, prenoseći dobru praksu stečenu tijekom 4 godine edukativnih programa u PŠ Novo Selo Rok.

U sklopu edukacijskog programa od 10 predavanja o zdravom načinu života, očuvanju prirode i održivom razvoju sudjelovalo je 143 učenika obje škole. Na 23 vrtlarske radionice i 4 terenske edukacije aktivno su se educirali učenici biovrtlarskih grupa škola o organskom vrtlarenju u školskim vrtovima i sličnim temama. Tijekom lipnja učenici su se educirali u ustanovi Međimurska priroda o očuvanju bioraznolikosti i  o očuvanju leptira plavca u novootvorenom centru "Med dvemi vodami. Početkom srpnja organizirana je i terenska edukacija na ekološkim međimurskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ovima) i posjetili su se OPG Josipa Sabola u Donjoj Dubravi, OPG Nikole Siladija u Kotoribi i OPG Biovrt Silvije Kolar-Fodor. Tako su učenici naučili više o ekološkoj proizvodnji hrane i načinima čuvanja starinskih vrsti sjemenja kao i bogatstvu raznolikosti istih, blagodati i važnosti raznolikog konzumiranja za zdravlje. Učenici su također, posjetili i školski vrt partnerskih škola - učenici PŠ N.S.Rok pogledali su školski vrt u OŠ Vratišinec i obrnuto, te se upoznali s njihovim primjerom u praksi.

Udruga Biovrt je u sklopu projekta kreirala edukativnu društvenu memory igru "Upoznajmo biljno carstvo" kako bi učenici vježbali i pamćenje i raspoznavali voće, povrće, cvijeće i ljekovito bilje u različitim fazama rasta. Silvija Kolar-Fodor napisala je istoimenu brošuru o biljkama koje se uzgajaju u školskim vrtovima. Takvi trajni edukacijski alati obogatit će školski kurikulum i učenje učiniti zabavnim. Napravljen je i završni video projekta koji će premijerno biti prikazan na završnim konferencijama 26.08. u PŠ N.S.Rok i 26.08. u OŠ Vratišinec.

-Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu!  Ovakvim projektima s trajnim edukativnim alatima i s puno praktičnih znanja stvaramo nove osviještene generacije koji će moći i sami napraviti velike primjene u društvu, ističu iz Udruge Biovrt!