Svijet oko nas 19.05.2020. 05:17. Zadnja izmjena: 19.05.2020. 05:21.

Stožer, 18.svibnja

Epidemiološka situacija izuzetno povoljna, u domovima za starije popuštanje mjera

U Hrvatskoj je potvrđeno dvoje novozaraženih koronavirusom, a već tri dana nitko nije preminuo, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite, poručivši da od danas više neće biti svakodnevnih konferencija za medije. - 84. je dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. U proteklih 24 sata imamo dva dijagnosticirana bolesnika, što ukupno daje broj od 2228 COVID-19 pozitivnih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.

Ukupno je testirano 54.820 uzoraka, od čega 943 u posljednjih 24 sata, a postotak pozitivnih je 4,06 posto. Već tri dana nema preminulih, tako da je broj i dalje 95. Na respiratoru je 10 bolesnika, hospitaliziranih bolesnika je 122, odnosno osam manje nego jučer, naglasio je ministar. Oporavljenih, odnosno otpuštenih iz zdravstvenih ustanova ukupno je 738, a oporavljenih kod kuće je 1178. Ukupno oporavljenih je 1946.

Epidemiološka situacija izuzetno povoljna

Vezano za nove preporuke u domovima za starije i koliko bi one eventualno mogle pogoršati stanje s obzirom na to da su domovi bili žarišta, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Krunoslav Capak rekao je da su ocijenili da mjere mogu popustiti s obzirom na dobru epidemiološku situaciju. - Ocijenili smo da možemo malo popustiti mjere u smislu da se mogu donositi stvari štićenicima i da se mogu kratko posjetiti pod epidemiološkim okvirom. Imamo povoljnu situaciju i možemo si priuštiti da te mjere malo popustimo, za sada nema nikakvih negativnih informacija s terena po tom pitanju", odgovorio je, dodavši da je situacija u domovima stabilna.

Što se tiče popuštanja mjera u školama kako bi se učenici u većem obimu vratili u škole, rekao je da razgovaraju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja oko toga da bi modificirali određene elemente u preporukama koje su dali, a o detaljima će obavijestiti javnost.

Također, vezano za održavanje nastavnih vježbi na fakultetima u većim grupama, Capak je rekao da su spremni na razgovor oko toga da se promijene preporuke te je pozvao sveučilišta da se obrate Stožeru.

Upitan kakva epidemiološka situacija treba biti da bi se vratio rad nedjeljom, odgovorio je da treba pričekati još neko vrijeme. - Epidemiološka situacija je izuzetno povoljna, ali ipak, s obzirom na to da smo sad puno toga popustili, trebamo pričekati još neko vrijeme i ocijeniti situaciju - što se sve dogodilo, gdje su nam izvori zaraze, na koji način se zaražavaju novooboljeli. Onda se može o tome razgovarati, sada je još prerano", ustvrdio je Capak.

Vezano za rad sajmova na otvorenome, izvijestio je da su razgovarali o tome te da će i to doći na red.

Izvor: Hina