Svijet oko nas 16.10.2016. 08:57. Zadnja izmjena: 16.10.2016. 09:07.

Energetska učinkovitost

Fond za zaštitu okoliša sufinancirao zamjenu kotlovnice bivše vojarne

Uz inicijativu Međimurske energetske agencije MENEA-e i tvrtke Međimurje-investicije-nekretnine - MIN, u upravnoj zgradi kompleksa bivše vojarne u Čakovcu završen je još jedan projekt. Ovoga puta radi se o ugradnji nove kotlovnice na biomasu po principu pirolize kao zamjene za dotrajalu, neučinkovitu plinsku kotlovnicu koja je bila smještena u susjednoj zgradi.

Projekt je bio prijavljen na javni natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije te mu je odobreno sufinanciranje u visini od 80% ukupno prihvatljivih troškova ili do maksimalno 174.897 kuna.

Radovi na ugradnji kotlovnice započeli su početkom kolovoza ove godine, a do 6. rujna pogon je već pušten u testni rad. Radove na ugradnji kotla odradila je tvrtka KOS d.o.o., dok je stručni nadzor provela tvrtka Dors projekt d.o.o.,obje iz Kotoribe.

Ugrađeni kotao snage je 75 kW, a uz njega su ugrađeni i akumulacijski spremnik ogrjevne vode zapremnine 3000 litara te regulacija kruga kotla s proširenjima za upravljanje s dva kruga grijanja s mješačima.

Izvedenim radovima smanjit će se troškovi za toplinsku energiju za oko 45%, a kako se ogrjevno drvo prema emisijama štetnih plinova smatra neutralnim gorivom, sama emisija stakleničkih plinova u atmosferu smanjit će se za 100%.

Ovim je zahvatom upravna zgrada u kompleksu bivše vojarne u Čakovcu postala termotehnički samostalna što će imati utjecaja na smanjenje potrošnje prirodnog plina u kompleksu, a zbog korištene tehnologije moći će se pokazivati i kao primjer dobre prakse za druge javne zgrade.

Izvor: